Svet

[ Izvor: Beta ]

09. 04. 2020. 10:34 0

Konte: EU bi mogla da propadne zbog koronavirusa

Italijanski premijer Đuzepe Konte rekao je da Evropska unija rizikuje da propadne kao projekat u krizi izazvanoj epidemijom koronavirusa.

On je za BBC izjavio da EU mora da deluje na adekvatan i koordinisan način kako bi pomogla zemljama koje su najteže pogođene virusom.

U svom prvom intervju za britanske elektronske medije od kada je epidemija eksplodirala u Italiji pre sedam nedelja, Konte kaže da Evropska unija mora da se suoči sa izazovom onoga što naziva "najvećim testom od Drugog svetskog rata".

Govorio je kako Italija i neke druge zemlje EU pokušavaju da podstaknu štedljive članice bloka da izdaju takozvane "korona obveznice", što podrazumeva podelu dugova odnosno zajedničku otplatu. Holandija se posebno protivila toj ideji, što je dovelo do sukoba ministara finansija evrozone.

Italijanski premijer je za BBC rekao i da su se evropski lideri "suočili sa sastankom sa istorijom" koji ne bi smeli da propuste.

- Ako ne iskoristimo priliku da stavimo novi život u evropski projekat, rizik od neuspeha je realan - rekao je Konte.

Stopa zaraze u Italiji se usporava - najnovije brojke pokazuju da se pozitivni slučajevi povećavaju u odnosu na prethodni dan za nešto više od 1 odsto, dok je pre dve nedelje porast iznosio sedam odsto. I broj umrlih pokazuje znakove pada, od 919 u jednom danu pre dve nedelje na 542 smrtno stradala u poslednja 24 sata.

Međutim, Konte je upozorio da Italija ne smanjuje oprez, ali je dodao da se karantin uveden 9. marta, može postepeno ublažavati.

- Moramo izabrati sektore koji mogu ponovo pokrenuti svoju aktivnost. Ako zdravstveni stručnjaci to potvrde, možda ćemo početi ublažavati neke mere već do kraja ovog meseca.

Na kraju je istakao da se na kaje što je doneo, po mišljenju kineskih stručnjaka, preblage mere.

- Vrativši se nazad, uradio bih isto. Mi imamo potpuno drugačiji sistem nego Kina. Za nas je bila kritična odluka da strogo ograničimo ustavne slobode i morali smo pažljivo da je razmotrimo. Da sam predložio karantin ili ograničenje ustavnih prava na početku, ljudi bi mislili da sam lud - zaključio je Konte.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati