Svet

[ Izvor: N1 ]

25. 02. 2020. 14:41 0

Princ Čarls 17. i 18. marta u poseti Sarajevu i Srebrenici

Iz Britanske kraljevske rezidencije su saopštili da će Čarls, princ od Velsa, u martu posetiti Bosnu i Hercegovinu, a zatim zajedno s Kamilom, vojvotkinjom od Kornvola Kipar i Jordan.

Čarls će u BiH boraviti 17. i 18. marta, a iz Britanske kraljevske rezidencije su istakli da poseta pokazuje povećanu posvećenost Velike Britaniji BiH i regionu Zapadnog Balkana.

- Poseta iskazuje i podršku reformama za poboljšanje života građana i stvaranje svetlije budućnosti, kao i dugogodišnju posvećenost njegovog kraljevskog visočanstva pomirenju nakon sukoba na Zapadnom Balkanu - ističe se u saopštenju.

Ključni element biće poseta memorijalnom centru u Srebrenici, kojom se obeležava 25. godišnjica genocida. Njegovo kraljevsko visočanstvo odaće počast žrtvama, u pratnji brojnih preživelih, uključujući majke koje još uvek traže nestale članove porodice. Njegovo kraljevsko visočanstvo ranije se susretalo s porodicama nestalih iz BiH, ali i širom regiona, u Britanskoj kraljevskoj rezidenciji, 2017. i ponovo 2018. godine, kao i u Srebrenici i u Sarajevu. Princ će imati priliku da čuje o napretku koji je postignut u pronalaženju preostalih ljudi iz celog regiona, koji se još uvek vode kao nestali".

Ističe se da će se u Sarajevu princ susresti s tročlanim Predsedništvom BiH i s lokalnim liderima iz biznisa, politike, kulture, civilnog društva i Oružanih snaga BiH. Planirano je da se Čarls sastane i s verskim liderima u BiH, u znak priznanja za njihov rad na pomirenju i izgradnji razumevanja među zajednicama. Njegovo kraljevsko visočanstvo takođe će čuti o tome kako Velika Britanija podržava preživele žrtve ratnog seksualnog nasilja, pomažući im da prevaziđu stigmu s kojom se suočavaju oni i njihove porodice.

- Njegovo kraljevsko visočanstvo obići će i lokalne zanatlije i istorijske znamenitosti u starom delu gradu. Upoznaće one koji pomažu u izgradnji bolje budućnosti za njihovu zemlju, uključujući socijalne preduzetnike, aktiviste, proizvođače hrane i druge borce za održivi razvoj. Mladi učenici iz cele države predstaviće svoje projekte razvijene u okviru programa Škola 21. vijeka, koje Britansko veće sprovodi u svim osnovnim školama na Zapadnom Balkanu - navodi se u saopštenju.

Tokom posete princ od Velsa planira i susret s britanskim vojnim osobljem uključenim u obezbeđivanje sigurnog okruženja u BiH i u jačanje odbrambenih odnosa BiH i Velike Britanije.

Princ Čarls poslednji put je posetio BiH 2007. godine, a u poseti drugim zemljama Zapadnog Balkana bio je 2016.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati