Svet

[ Izvor: Beta ]

17. 02. 2020. 14:04 1

"Problem Zakona nije isključivo crnogorski"

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da problem Zakona o slobodi veroispovesti nije isključivo crnogorski, već da ga treba posmatrati u širem kontekstu.

- Još uvek se u regionu vodi oštar politički duel između politika koje zastupaju evropsku budućnost svakog od naših društava na Zapadnom Balkanu i politike koja želi da konzervira postojeće stanje i zadrži Balkan na vanevropskom koloseku - rekao je Đukanović u Briselu

Predsednik Crne Gore je ocenio da naspram onoga što njegova Vlada zastupa - daljeg razvoja građanske države i multietničkog društva koje će biti sastavni deo evropske i evroatlanske zajednice, postoji "predlog da se Crna Gora vrati u status nacionalne, preciznije srpske države, da se vrati u status države kojom će upravljati Srpska pravoslavna crkva, da se vrati u model srednjovekovne države".

- Izabrati između te dve opcije nije teško bilo kom razboritom, a kamoli odgovornoj državnoj politici - naveo je predsednik Crne Gore posle sastanka lidera EU i zapadnobalkanske šestorke, a prenela je Radio televizija Crne Gore.

Rekao je da se ne sme potceniti to što u dubini svakog društva regiona kao posledica zaostajanja još postoje "naslage te svesti" i dodao da se sa njima treba nositi "na odgovoran i pažljiv način".

- Moramo da obezbedimo mukotrpan, dugoročni proces emancipacije naših društava koji će svima obezbediti da vremenom zaista postanemo korisnici benefita koje donosi Evropa.

On je kazao i da je Crna Gora u stanju da probleme sa drugim zemljama rešava u najboljem duhu evropske prakse i tekovina EU.

- Jasno je potpuno da što se više približavamo Evropskoj uniji, poslednji ostaci onog nasleđa koje je u suštini duboko antievropsko, onog zbog čega je Zapadni Balkan proveo decenije i vekove na antievropskom koloseku, sada to isplivava i to treba rešavati u duhu dobre evropske demokratske prakse.

Podsetimo, Đukanović je sinoć u Briselu učestvovao na neformalnoj večeri koju je za lidere sa Zapadnog Balkana organizovao predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel. Na sastanku su bili i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, šef evropske diplomatije Žozep Borel i premijer Hrvatske Andrej Plenković u ime zemlje koja predsedava EU.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati