Svet

[ Izvor: Beta ]

01. 02. 2020. 14:37 0

Preminula "kraljica napetosti", Meri Higins Klark

Američka spisateljica Meri Higins Klark, "kraljica napetosti", čiji romani su među najprodavanijim na svetu, umrla je u 93. godini, saopštila je sinoć njena izdavačka kuća.

Umrla je u mestu Nejpls na Floridi okružena porodicom i prijateljima, saopštila je izdavačka kuća "Sajmon i Šuster" (Simon i Schuster). 

Napisala je oko pedeset knjiga prodatih u oko sto miliona primeraka, od kojih više od 80 miliona u SAD, od svog prvog velikog uspeha 1975. godine "Gde su deca". 

Rođena je u Njujorku, u Bronksu, 24. decembra 1927. u skromnoj porodici irskog porekla, Meri Teresa Elenor Higins kaže da je dobila virus pisanja sa sedam godina.

Ostala je udovica sa petoro dece u kasnim tridesetim, i postala pisac stalnih bestselera u drugoj polovini života kada je napisala ili bila koautor dela kao što su "Tatina mezimica", "Dve devojčice u plavom", "Stranac gleda" i više od 50 drugih omiljenih dela. 

Kao popularna romansijerka ona je, da bi nadoknadila izgubljeno vreme, upisala univerzitet Fordam u Njujorku gde je diplomirala filozofiju, i stekla prvu fakultetsku diplomu sa 50 godina.

Specijalizovala se za teme žena koje pobeđuju opasnost. Njen cilj kao autora bio je jednostavan mada ne i lak, a to je da čitaoci nastave da čitaju njene knjige.

Mnoge njene knjige adaptirane su za film ili televiziju. Takođe je sarađivala na nekoliko romana sa svojom ćerkom Karol Higins Klark.

U svojim memoarima "Između juče i sutra" izašlim 2003. ona, koja je 1996. postala supruga uticajnog biznismena Džona Konhinija, rekla je da će pisati do smrti jer čovek koji dobije na lotou je srećan godinu dana a onaj ko radi ono što voli srećan je ceo život.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati