Svet

[ Izvor: Beta ]

29. 01. 2020. 20:49 0

Evropski parlament ratifikovao sporazum o Bregzitu

Evropski parlament ogromnom većinom danas je ratifikovao ugovor kojim se određuju uslovi razlaza između Velike Britanije i EU, prve zemlje koja napušta Uniju koja se do sada uvek širila.

Evroposlanici glasali su za sporazum sa 621 glasom za, 49 protiv i 13 uzdržanih. Glasanje u Evropskom parlamentu poslednja je formalnost u ratifikaciji sporazuma, tri i po godine posle referenduma o Bregzitu u Velikoj Britaniji.

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli rekao je uoči glasanja da je ovo poslednja plenarna sednica na kojoj će sa njima zajedno biti njihove britanske kolege.

- Danas je dan pun emocija, zahvalni smo na doprinosu koji je Velika Britanija dala našoj Uniji i ulozi koju su britanski članovi odigrali u ovom Parlamentu. Stvari će neizbežno biti drugačije, ali, bez obzira na sve, ostaćemo bliski prijatelji i partneri - rekao je Sasoli.

Posle glasanja je poručio svojim "dragim britanskim prijateljima" da je italijanska reč "adio" suviše konačna pa im zato sa svojim kolegama kaže "arivederči".

- Želim da vas napustim sa rečima Džo Koks, britanske poslanice ubijene tokom jedne izborne kampanje: Imamo mnogo više stvari koje su nam zajedničke nego stvari koje nas razdvajaju - rekao je Sasoli.

Na inicijativu nemačke poslanice Zelenih Tei Rajntke posle glasanja svi poslanici su ustali i počeli da pevaju škotsku pesmu "Old Lang Sajn" (To je samo doviđenja), kojom se tradicionalno prati stara godina i dočekuje nova. Neki britanski poslanici nosili su šalove u bojama britanske i evropske zastave, prenosi agencija Hina.

Ta se pesma peva i na sahranama i drugim oproštajnim prilikama, ali i na proslavama diplome ili mature. Dok su pevali tu pesmu, većina poslanika se držala za ruke, mnogi sa suzama u očima.

- Uvek ćemo vas voleti i nikad nećemo biti daleko. Nedostajaćete nam - obećala je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen evroposlanicima tokom rasprave pre glasanja.

Tokom rasprave bila je prilika da šef Bregzit partije Najdžel Faraž napravi svoju poslednju predstavu. Održao je žustar govor koji se završio time da su svi članovi njegove stranke ustali i mahali britanskom zastavom, te su morali da budu opomenuti. Sasvim poslednja etapa će biti sutra kada zemlje članice EU pismenim putem usvoje sporazum. Posle 47 godina odnosa koji su često bili teški Bregzit će stupiti na snagu u petak u ponoć po centralnoevropskom vremenu.

Zatvara se jedno poglavlje a otvara se novi period pregovora isto tako teških. Tokom perioda tranzicije do kraja decembra tokom koga će Velika Britanija nastaviti da primenjuje pravila EU, EU i London treba da se dogovore o budućim odnosima, posebno trgovinskim.

Pregovarač EU Mišel Barnije jutros je podneo mandat za pregovore Evropskoj komisiji, a to će biti objavljeno u ponedeljak, kada Velika Britanija postane treća zemlja. Dogovor treba da se postigne do kraja godine. Iz Evropskog parlamenta odlaze 73 britanska poslanika i umesto njih dolazi 27 poslanika iz 14 zemalja članica. Najviše novih poslanika dobijaju Francuska i Španija, svaka po pet.

Evropski parlament se tako smanjuje za 46 poslanika sa 751 na 705. Tih 46 mesta ostavljeno je za neka buduća proširenja. Menja se i brojčani odnos među strankama u EP. Najveća grupa, Evropska narodna stranka dobija pet novih poslanika, drugi po redu socijalisti i demokrati gube šest mesta, prenosi Hina.

Najviše gubi liberalna grupa Obnovimo Evropu, koja ostaje bez 11 poslanika, zatim Zeleni čiji se klub smanjuje za sedam poslanika. Tri poslanička mesta dobija poslanički klub Identitet i demokratija (ID), koji okuplja nacionalističke, populističke i evroskeptične stranke. U toj grupi deluju talijanska Liga, francuska stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen, nemački AfD. ID je sada pretekao Zelene i postaje četvrti poslanički klub po brojnosti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati