Svet

Direktno.rs [ Izvor: Preokret/Vuk Bačanović ]

06. 01. 2020. 15:23 0

"Vučićev dolazak zamaglio bi svetlost božićne vatre"

Protojerej-stavrofor Gojko Perović, rektor Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju, jedan je od najistaknutijih pravoslavnih teologa u Crnoj Gori. Sveštenik dečačkog izgleda, ali britke reči kako ga često opisuju u javnosti, za Preokret je, a povodom Božićnih praznika, dao intervju, od teoloških do političkih tema.

Podaci sa Eurostata kažu da su Srbija, Crna Gora i BiH među najsiromašnijima, ako ne i najsiromašnije u Evropi?

- Eto slikovite posledice formalizma, odnosno spoljašnjosti u veri, u obredu. Starozavetni prorok je zavapio "Ovaj narod Boga poštuje samo usnama, a ne i u srcu!" Otuda, toliko nominalnih hrišćana, a mali broj onih u kojima dejstvuje ljubav, trpeljivost… Vera nas se nije dublje dotakla. Nosimo je kao barjak neke zemaljske ideologije. Pravoslavci imaju odgovor na to. Liturgijsko sabranje. Okušanje Gospoda na Tajnoj večeri u skladu sa jevandjelskim prizivom. I sve, naravno, što ide uz to… i pre i posle toga. Ko se napoji tog liturgijskog pića, biće izlečen od te pošasti duhovne dvoličnosti. Ali, nažalost, takvi ostaju u manjini, sve dok su upravitelji društva upravljeni drugim, suprotnim interesima. Crkva u Crnoj Gori dočekuje Božić u tuzi i zabrinutosti, budući da aktuelna vlast smatra da se harmonično društvo gradi radikalnim eradikacijama društvenih struktura, a u ovom slučaju je to Mitropolija crnogorsko-primorska?

- Najbolji odgovor na to jeste postupanje po sekularnim principima. Ne možemo sve ljude u ovom društvu uvesti u Crkvu, niti možemo nekome nametati razumevanje vere… ali možemo graditi kvalitetno građansko društvo, u kome važe društveni ugovori. Dogovori koji uspostavljaju zakone i ustave. Problem sa ovim zakonom nije toliko u tome što se u njemu nešto kosi sa mojim verskim uverenjima ili intimnim željama, nego zato što on krši načela Ustava i ranije donetih zakona. Niko ne želi monopol vere ili ma koje crkve, ali monopol društvenog dogovora i zakona mora postojati, da ne bi ljudi počeli da prelaze semafor na crveno svetlo.

Na koji način je Sveti Sava kao osnivač Zetske eparhije postao državni neprijatelj broj 1 u Crnoj Gori?

- Ne znam tačno koju reč da upotrebim…revolucija ili evolucija. Uglavnom, ovde je na delu nasilje vlasti prema sopstvenom tradicionalnom identitetu Crnogoraca. A taj identitet jeste vekovima – svetosavski. Muka je graditi nacionalni identitet na početku 21.veka, kad znaš da je vreme za taj posao bilo aktuelno pre 150 ili 200 godina. A još je veća muka kad taj identitet gradiš mimo većinske volje građana, i nasuprot onom identitetu koji su imali tvoji preci. Eto, zato se Sveti Sava, našao u ulozi "državnog neprijatelja". Svetac bez čijeg lika gotovo da nema ni jedne pravoslavne bogomolje u Crnoj Gori, i istorijska ličnost koja je utkana u sve pore ovdašnje kulture i prosvete.

Sveti arhijerejski sinod SPC je nedavno podržao Episkopski savet u Crnoj Gori, ali je istakao da nam vanredni arhijerejski sabor nije potreban?

- Ne znam treba li nam "vanredni" sabor, ali nam definitvno trebaju češća sabranja i savetovanja na svim nivoima unutar Crkve. Definitivno jedan skup arhijereja godišnje, koji traje 10-tak dana, a od čega trećina vremena ide na redovne godišnje izveštaje, potreban je, ali i nedovoljan. Treba i mora češće. Živimo u prebrzom vremenu, sa prečestim promenama, kako u životu pojedinaca, tako i na globalnom planu.

Episkopski savet SPC je takođe istakao da je dolazak predsednika Vučića na sever Crne Gore bespotreban jer je to mešanje u crkvene prilike. Zašto je donesena upravo takva odluka?

- Niko nije rekao da predsednik Srbije ne treba da dođe u Crnu Goru. Mislim da je njegov dolazak potreban, pa čak i obavezan s obzirom na dugu istoriju i bliskost odnosa između dve države. Samo smo naglasili da vreme božićnih praznika nije najbolji termin za taj dolazak. Prvo - takva bi poseta, s obzirom na važnost gosta, stavila sam praznik u drugi plan. Isto bih rekao i da se radi o Vaskrsu. Drugo - pošto se ovih dana odvijaju crkveni protesti za prava i slobodu Crkve i pravoslavnih hrišćana, postoji velika mogućnost da se jedan takav dolazak državnika zloupotrebi i da se diskredituju motivi crkvenih protesta, pa da se oni vežu za interese države Srbije, ili poziciju srpskog naroda. Opet, niko ne tvrdi da pitanja Crkve u Crnoj Gori nemaju veze sa Srbijom i da se ne tiču Srba. Crkva nam se zove Srpska Pravoslavna Crkva, pa da ne objašnjavam dalje - gde joj je vekovno sediše i kakva joj je istorija. Ali dolazak predsednika budi previše političkih asocijacija, pokreće višestruku simboliku…. a sve bi to, bojimo se, zamaglilo svetlost božićne vatre.

Nakon odluke da odustane od dolaska, Vučić je govorio i o problemima sa kojima se susreće srpski narod i crkva u Crnoj Gori pod režimom Đukanovića. Jeste li vi imali prilike da osetite na svojoj koži njegovu brigu pre ove situacije?

- Srbija je uvek pazila na potrebe SPC svuda, pa i kod nas u Crnoj Gori. Pod tim mislim na brigu o obnovi hramova, radu sveštenika, prosvetni rad Cetinjske bogoslovije, pomaganje i podršku kulturnim, izdavačkim projektima. Mislim, ako mogu ambasade SAD, Nemačke i drugih zapadnih zemalja da budu sufinansijeri kulturnih projekata u CG, iako država Turska otvoreno pomaže rad medrese u Tuzima, zašto bi se angažovanje Srbije po pitanju života SPC u Crnoj Gori, posmatralo u negativnom kontekstu? U tom smislu, moram istaći, da je i vlast koju personalizuje predsednik Vučić, kao i sve prethodne vlasti u Srbiji - neprekidno pomagala i pomaže SPC u Crnoj Gori.

Pominje se nekakav ugovor koji bi, uz posredovanje upravo Vučića, SPC potpisala sa državom Crnom Gorom?

- To su veoma delikatna pravna pitanja, i veoma je bitan redosled poteza u tom pravcu. Bitan je i sadržaj takvog eventualnog ugovora. Da li će njegove mogućnosti imati onu širinu koju imaju ugovori koje je Crna Gora potpisala sa Rimokatoličkom crkvom i Islamskom zajednicom? Ako hoće - onda je to dobar put. A ako se bude išlo u pravcu modifikovanja ili smanjenja tih mogućnosti, onda to nije opcija. Isto tako, biće stvar trenutne procene i mišljenja stručnjaka, u kakvom su međusobnom odnosu taj mogući ugovor i ovako loš zakon. Ako mene pitate – ovaj i ovakav zakon mora nestati, da bi se normalno razgovaralo svemu drugom.

 I poslednje pitanje, sve ono što se mi nismo setili pitati, a Vi želite poručiti za Božić…

- Da budemo bolji, jedno zrno, jednu mrvu, danas u odnosu na juče. Malo više strpljenja, malo više vere danas, nego što smo je imali juče. I to da pođemo od naše neposredne okoline, od komšija i braće. Tu su, među njima, među našim najbližima. I gladni i žedni (pažnje), i migranti (iz normalnog života), i oni bombardovani i razoreni (ljudskom zlobom)… i što je najvažnije, njima, baš mi, možemo pomoći i ulepšati dan.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati