Svet

[ Izvor: FoNet ]

11. 12. 2019. 22:46 0

Klark: Pravi interesi Srbije leže na Zapadu

Bivši komandant NATO snaga u Evropi Vesli Klark izjavio je da pravi interesi Srbije leže na Zapadu i da bi joj integracija sa Zapadom donela znatne ekonomske, političke, pa i diplomatske prednosti.

Navodeći da se zalaže i za prijem zemalja regiona u NATO, Klark je za Glas Amerike rekao da bez obzira što je reč o malim zemljama svaka od njih može da doprinese klubu severnoaltantskog saveza.

- Možda važnije od konkretnog doprinosa je stvaranje zajedničke politike, i uloga NATO u cilju stabilizovanja regiona, kako se ne bi vraćali u sukobe -naveo je Klark.

Što se tiče Srbije, Klark je rekao da razume animozitet srpske javnosti prema NATO, ali istovremeno ukazuje na dobru vojnu saradnju Srbije i SAD, kao i na partnerske odnose Srbije sa NATO.

- Razumem da nije lako za Srbiju da prevaziđe zaostavštinu rata, ali po mom mišljenju njeni pravi interesi leže na Zapadu. Integracija sa Zapadom donela bi Srbiji znatne ekonomske, političke, pa i diplomatske prednosti. Srbija je poznata i po svojim naučnim dometima, počevši od Nikole Tesle pa nadalje. Zapad pruža mnogo veći teren za takva ostvarenja - ukazao je Klark.

On je ocenio i da Zapad, posebno Evropska unija, nisu ispunili svoju obavezu pružanja konzistentne ekonomske pomoći zemaljama zapadnog Balkana, preuzetu tokom mirovnih pregovora 1995. godine, što je i glavni uzrok nestabilnosti u regionu jugoistočne Evrope.

- Nevolje su krenule od samog početka, jer od samog početka nisu sprovođene važne tačke Dejtonskog sporazuma - kazao je Klark i dodao da je u BiH posle uspešne demilitarizacije trebalo otpočeti i sprovesti politički deo sporazuma, pre svega uspostavljanje funkcionalnog zajedničkog Predsedništva, kao i uspostavljanje racionalnog i konstruktivnog odnosa Republike Srpske (RS) i Federacije BiH.

Dugotrajni politički i ekonomski vakuum doveo je i do mešanja drugih u regionu, prvo u RS, dodao je Klark.

- Naravno da Rusija želi da utiče i očuva svoje uporište u RS i radi na tome. Što se tiče Evrope, ekonomski napredak je od ključne važnosti, Rusija to jednostavno ne može da pruži. Svakako može da koristi svoj novac kao mito u redovima lokalnih političara, ali poslovni razvoj, pravo preduzetništvo, savremena tehnologija - to sve stiže sa Zapada - ocenio je Klark.

On je istakao da bi veća ulaganja EU značila otvaranje novih radnih mesta, pristup novoj tehnologiji, a pomogla bi i jačanju zajedničkih interesa svih u regionu i mogućem ponovnom približavanju država tog regiona.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati