Svet

[ Izvor: Beta ]

21. 11. 2019. 20:18 0

Optužnica protiv premijera Izraela za mito i korupciju

Izraelski vrhovni tužilac Avihaj Mandelblit zvanično je optužio premijera Izraela Benjamina Netanjahua za mito, prevaru i zloupotrebu poverenja u tri korupcionaška slučaja. To je prvi put u istoriji jevrejske države da je aktuelni premijer optužen za mito.

Još početkom oktobra održano je četvorodnevno saslušanje sa Netanjahuovim advokatima  nakon čega su usledile sedmice intenzivnih diskusija u kancelarijama vrhovnog tužioca. Netanjahu je sve vreme poricao da je bilo šta loše učinio i da je žrtva "lova na veštice" koji su organizovali mediji i policija. 


Takozvani slučaj 4000 smatra se najozbiljnijim i tiče se navodnog dogovora o mitu između Netanjahua i biznismena Šaula Eloviča koji kontroliše telekomunikacioni gigant "Bezek" i novinski sajt te kompanije. 


Netanjahu je, prema optužnici, kao ministar komunikacija uticao na donošenje propisa od kojih je taj biznismen imao koristi u visini od 500 miliona dolara.

U zamenu za to Netanjahu i njegova supruga Sara su tražili da se o njima povoljno izveštava na novinskom sajtu "Vala" te kompanije. 

Druga dva slučaja 1000 i 2000 tiču se skupih poklona, cigara i boca šampanjca, koje je Netanjahu dobijao od bogatih biznismena i dogovora sa  izdavačem tiražnog lista da takođe povoljno izveštava o Netanjahuu u zamenu za smanjenje uticaja konkurentskog dnevnika. 

Optužbe prete dugotrajnoj Netanjahuovoj vlasti mada po zakonu ne mora da podnese ostavku dok se vodi postupak protiv njega. On će, međutim, biti pod političkom pritiskom da to učini.

Vrhovni tužilac: Odluka nije lako doneta

Vrhovni izraelski tužilac Avihaj Mandelblit izjavio je večeras da je odluka o optužnici protiv premijera Izraela Benjamina Netanjahua doneta teškog srca i da je zasnovana samo na profesionalnim obzirima.

Obraćajući se novinarima on je odbacio sugestije da je politički motivisana. 

Takođe je gnevno kritikovao kampanje pritiska Netanjahuovih pristalica i neprijatelja da utiču na odluku koja je doneta posle čitavih meseci razmatranja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati