Svet

Direktno.rs [ Izvor: N1 ]

20. 11. 2019. 22:29 0

"Ne damo na decu": Protest u Sarajevu zbog fotografija vezanih štićenika doma

Nekoliko desetina građana Sarajeva održalo je protest na platou ispred Skupštine grada nakon što su objavljene fotografije na kojima se vidi kako su deca u prostorijama Zavoda Pazarić vezana za nameštaj i radijatore.

Novi protest zakazan je za četvrtak u 12 sati.

Okupljeni građani nosili su i transparente sa natpisima: "Ko će vas vezati?", "Sutra u 12h svi", "Šta da su vaša deca u pitanju?" i "Ne dam na decu".

Podsećamo, na današnjoj konferenciji za novinare u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH poslanica Sabina Ćudić prezentovala je šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno dece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne dece i omladine Pazarić.

Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su deca vezana za nameštaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga deca u takvom položaju provode veći deo dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabeležene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

Direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne dece u Pazariću Redžep Salić oglasio se nakon što je Ćudić objavila fotografije tretmana dece u tom Zavodu. Salić je kazao da su fotografije atak na rad Zavoda i osoblja koje se brine o deci.

Vlada Kantona Sarajevo je danas zatražila hitno postupanje Tužilaštva.

Ranije danas, građani su se okupili i ispred zgrade Federacije BiH i poručili da "poslanici moraju da opravdaju svoje plate".

Aida Feraget, aktivistkinja, kazala je: "Razlog zbog kog sam ovde je meni neprihvatljiva činjenica da se dete, bilo koje, sa bilo kojom dijagnozom, sa ili bez dijagnoze, tretira na ovakav način. Mislim da smo kao društvo, ne dotakli dno dna, nego probili sve moguće krugove pakla i strašno je da gospoda koju mi plaćamo apsolutno odbijaju da raspravljaju o tome. Nakon onakvih fotografija u nekoj normalnoj državi letele bi glave svih zvaničnika i ne bi bilo potrebe da se građani okupljaju i traže pravdu za tu decu. Sami bi sebi presudili. To se ovde ne dešava jer oni nemaju obraza, kičmu, moralnih pravila - zato smo tu svi mi. Ako ništa drugo da kažemo da nije u redu ignorisati onakva stanja i fotografije".

Prisutnih je, prema rečima reportera N1, bilo oko 70.

- Dovoljno je sve rečeno onim slikama danas, a to je samo kap u moru šta se dešava u ovoj državi, šta nam rade, šta rade deci koja treba da budu pod zaštitom države, zamislite šta će tek da rade onima koji nisu pod zaštitom države, našoj deci - zapitao se jedan od prisutnih.

Građane je na protest pozvala putem Facebooka Ines Tanović Sijerčić, a neki su i slučajno prolazili, ali su ostali nakon što su saznali zbog čega je okupljanje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati