Svet

[ Izvor: Beta ]

20. 11. 2019. 09:51 0

HONGKONG Škole ponovo otvorene, demonstranti i dalje blokiraju saobraćaj

Škole u Hongkongu ponovo su otvorene nakon šest dana blokade i na taj način vlasti pokušavaju da normalizuju stanje usled nasilnih demonstracija, ocenjuje novinska agencija AP.

Demonstranti su i noćas zaustavljali vozove i blokirali saobraćaj, ali u manjem intenzitetu nego ranije.


Neke železničke stanice ostale su zatvorene, a gradski radnici pregledali su oštećenja na magistralnom tunelu koji je zatvoren nakon što su demonstranti zapalili kućice za naplatu putarine.

Mala grupa demonstranata neće napustiti hongkonški Politehnički univerzitet, bastion petomesečnih protesta, jer bi tada bili uhapšeni.


Predsednica Vlade Hongkonga Keri Lam izjavila je juče da demonstranti pod policijskom opsadom u univerzitetskom kampusu imaju mogućnost da se predaju ukoliko žele mirno rešenje.

- To se može postići samo uz punu saradnju demonstranata, uključujući naravno one koji izazivaju nerede. Oni moraju da obustave nasilje, da se predaju i odu mirno, slušajući uputstva policije - poručila je Lam.

SAD na strani ljudskih prava u Hongkongu

Senat SAD odobrio je zakon koji podržava ljudska prava u Hongkongu, nakon nekoliko meseci nasilnih protesta na toj teritoriji.


- Hongkonški zakon o ljudskim pravima i demokratiji", kako danas javlja novinska agencija AP, sada ide u Predstavnički dom.

Zakonom je predviđeno da SAD svake godine potvrđuju visok stepen autonomije Hongkonga kako bi opravdao poseban trgovinski status te terotorije kao i sankcije kineskim i hongkonškim zvaničnicima ako bi suzbijali slobode na toj teritoriji.

Republikanski senator Marko Rubio rekao je da će zakon poslati poruku podrške stanovnicima Hongkonga, koji mesecima protestuju sa zahtevima za osnovne slobode usprkos ugnjetavanju kineske vlade.

Kina je upozoravala ostale zemlje da se ne mešaju, navodeći da je situacija u Hongkongu njena unutrašnja stvar te je kao odgovor obećala još uvek neodređene kontramere.

Protesti u Hongkongu traju od početka juna. Izbili su zbog predloga zakona o ekstradiciji koji je predviđao izručenje osumnjičenih Pekingu, ali su ubrzo prerasli u borbu za demokratska prava i očuvanje građanskih sloboda koje su Hongkongu garantovane 1997. kada je Velika Britanija vratila tu teritoriju Kini.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati