Svet

[ Izvor: Al Jazeera ]

18. 11. 2019. 11:34 0

(VIDEO) Demonstranti u Hongkongu zapalili ulaz na fakultetu

Demonstranti zabarikadirani na kampusu Politehničkog univerziteta zapalili su u ponedeljak glavni ulaz kako bi sprečili ulaz policije, čime je gotovo šestomesečna kriza u Hong Kongu ušla u novu, opasnu fazu.

Proteklog vikenda kineski vojnici nakratko su izašli iz kasarne kako bi uveli reda na ulicama.

Peking i dalje ne pristaje ni na jedan ključni zahtev demonstranata, uključujući onaj o slobodnim izborima. U više navrata upozoravali su da neće tolerisati otpor pa se sve više strahuje od moguće direktne kineske intervencije radi gušenja pobune.

Okidač za proteste bio je predlog zakona o izručenju osumnjičenika za kaznena dela Kini, koji je u međuvremenu povučen. U međuvremenu su demonstranti zatražili i istragu o navodnoj policijskoj brutalnosti.

Kineski predsednik Si Đinping protekle nedelje je oštro poručio da kriza u Hong Kongu ugrožava sistem "jedna zemlja, dva sistema", na kojem se baziraju odnosi dve strane od povratka Hongkonga u sastav Kine.

Nakon sukoba s demonstrantima proteklog vikenda i ranjavanja jednog policajca strelom, policija je zapretila da će upotrebiti prave metke budu li demonstranti koristili smrtonosno oružje.

Policijska oprema uključuje lično naoružanje koje je do sada korišteno samo u izolovanim incidentima. U tim uličnim okršajima ranjeno je troje ljudi, ali niko do sada nije poginuo, navodi AFP. U odvojenim incidentima povezanim s protestima stradalo je dvoje ljudi, dodaje agencija.

Policijske snage do sada su rasterivale demonstrante suzavcem, vodenim topovima i gumenim mecima. Demonstranti pak odgovaraju molotovljevim koktelima.

U ponedeljak u zoru odjeknulo je nekoliko glasnih eksplozija da bi potom na ulazu u Politehnički univerzitet buknula vatra, javljaju novinari AFP-a, procenjujući da su demonstranti odbili pokušaj policije da uđe u kampus.

Policija je kampus proglasila "poprištem izgreda", što znači da izgrednicima preti kazna zatvora u trajanju od 10 godina.

Procenjuje se da se u kampusu zabarikadiralo nekoliko stotina demonstranata.

SAD je osudio "neutemeljenu primenu sile" u Hongkongu, pozivajući Peking da zaštiti slobodu grada.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati