Svet

[ Izvor: Vijesti.me ]

11. 11. 2019. 16:46 0

Profesorka mesečno živi sa 47 evra: Jedem svaki drugi dan

Prosvetni radnici bi trebalo da budu glasniji u društvu, jer je to moralna obaveza onoga ko treba da bude uzor svojim učenicima, rekla je za Vijesti Jasminka Milošević, profesorka Gimnazije "Slobodan Škerović", čija je objava na Fejsbuku digla prašinu u Crnoj Gori.

Jasminka Milošević je privukla pažnju javnosti objavom na društvenim mrežama, gde je istakla kako zbog primanja koja, nakon što joj izvršitelji oduzmu gotovo celu platu, iznose svega 47 evra, čak nije ni u prilici da ima svakodnevne obroke.

Ona je za "Vijesti" govorila o tome kako su je bolest sestre, saobraćajna nesreća supruga, ali i organizacija Filozofske olimpijade naterali da se zaduži. Miloševićeva je rekla da je podigla prvi kredit kada je njen sin trebalo da počne sa studiranjem, te da je u isto vreme bila primorana da pomogne sestri koja se razbolela.

Takođe se, kako je istakla, pre nekoliko godina obratila Ministarstvu prosvete za pomoć u organizovanju Filozofske olimpijade.

- Potpisali smo Memorandum o saradnji sa prethodnim ministrom Predragom Boškovićem. Meni je nezvanično saopšteno, iako u Memorandumu ne stoji da se oni obavezuju da će dati bilo kakav novac, da je tadašnji ministar bio raspoložen da da nešto novca - kazala je profesorka.

Dodaje da je tražila od aktuelnog ministra Damira Šehovića, od momenta kada je došao na tu funkciju, da je primi, kao i da se iz tog Vladinog resora izjasne, kada je došlo vreme za organizovanje oLimpijade, da li će dati novac.

- Ljudi u Vladi su tražili pisano izjašnjenje mog resornog ministarstva da li daju novac ili ne, da bi Vlada pokrenula pokrenula prikupljanje novca. Do kraja 2017. ja nisam dobila nikakav pisani odgovor Ministarstva prosvete - rekla je profesorka Milošević.

Navodi i da je Ministarstvo izdvojilo 300 evra za Olimpijadu, ali da nikada nije dobila rešenje o dodeli sredstava, iako su, kako je rekla, zakonom dužni da to dostave.

- Dobili smo 1.000 evra od Vlade. Dobili smo sredstva i od Ministarstva nauke. Jedino ministarstvo koje se potrudilo da nam pomogne onoliko koliko njima zakon dozvoljava, to je Ministarstvo nauke. I jedina osoba koja se pojavila na olimpijadi bila je ministarka nauke.

Na pitanje kako gleda na to da je država spremna da pomogne mladom ministru tako što će mu praktično pokloniti stan od 90 kvadrata, a da sa druge strane nije spremna da podrži takmičenje mladih filozofa ili da pomogne profesorima, Miloševićeva je poručila da je u pitanju "besmislica koju ni Luis Kerol ne bi mogao smisliti bolje".

- Mislim da su prešli sve norme pristojnosti i da su prekršili sve moguće zakone, ne samo pravne, nego i moralne - istakla je ona.

Milošević, koja svakog dana zbog posla putuje iz Bara u Podgoricu, kaže da joj kolege često daju novac kako bi mogla da se vrati i kući i da bi mogla sutradan da dođe na posao.

- Svaki dan, kad dođem na posao, ja ne znam kako ću se vratiti, ili kako ću sutradan platiti kartu.

Ona smatra da bi prosvetni radnici trebalo da budu glasniji u društvu.

- To je i moralna obaveza prosvetnog radnika, koji bi trebalo da bude uzor svojim učenicima. Čemu ih mi učimo ako ćutimo - istakla je Jasminka Milošević.

Rekla je da će se obratiti Vladi, jer smatra da nema svrhe da se obraća Ministarstvu prosvete.

- Prosto ne znam šta bih rekla za Ministarstvo prosvete nakon svega. Ministarstvo prosvete je deo Vlade, pa neka oni rešavaju taj problem.

Ona je poručila vlastima da više misle na opšte dobro, a malo manje na "interese pojedinaca koji su u toj vlasti", dok je kolegama poručila da imaju hrabrosti ono što misle, te da samo tako mogu da pobede u zajedničkoj borbi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati