Svet

[ Izvor: TV Hram ]

03. 11. 2019. 17:32 0

Eparhija istočnoamerička proslavila osam vekova Autokefalnosti SPC

Proslava je počela u petak večernjim Bogosluženjem kojim je načalstvovao Arhimandrit dr. Maksimos Konstas, Viši Akademiski Istraživač na Bogoslovskom Fakultetu Časnog Krsta u Bostonu, dok je Episkop istočnoamerički Irinej stajao u tronu i blagosiljao a molitveno je bio prisutan i Episkop zapadnoamerički Maksim.

U katedralnom Hramu Svetog Save u Bostonu u petak i subotu, 1.i 2. novembra velikim Liturgijskim sabranjem Eparhija istočnoamerička proslavila je 8 vekova Autokefalnosti SPC.

Proslava je počela u petak večernjim Bogosluženjem kojim je načalstvovao Arhimandrit dr. Maksimos Konstas, Viši Akademiski Istraživač na Bogoslovskom Fakultetu Časnog Krsta u Bostonu, dok je Episkop istočnoamerički Irinej stajao u tronu i blagosiljao a molitveno je bio prisutan i Episkop zapadnoamerički Maksim. U nastavku večernje službe usledilo je blagosiljanje ilitona - ubrusa koji predstavlja pelene u kojima je bogomladenac povijen i koji predstavlja plaštanicu u koju beše mrtvi Hristos povijen i položen u novom grobu.

U ovim ilitonima će biti postavljeni antiminsi koje je Episkop istočnoamerički Irinej osvetio u subotu pred početak Svete arhijerejske Liturgije. U antiminsima ugrađene su čestice moštiju Svetog Mardarija, koji je prvi srpski velikomučenik koji je toliko nastradao od svog sveštensva i svog naroda. Čestice njegovih moštiju će od sada biti na svakom oltaru istočnoameričke Eparhije. Takođe, zajedno sa česticama moštiju Svetog Mardarija Libertivilskog, u novoosvećenim antiminisima ugrađene su i čestice moštiju Svetih Hercegovačkih mučenika.

Nakon osvećenja antiminsa Episkop istočnoamerički Irinej sa sveštenstvom i vernim narodom dočekao je Preosvećenog Episkopa zapadnoameričkog Maksima, koji je načalstvovao Svetom arhijerejskom Liturgijom u sabornom hramu Svetog Save u Bostonu.

Vladika Maksim je u svojoj besedi vernicima istakao da ovaj višestruki jubilej i ovo sabranje sve nas na novi način i iznova povezuju sa Gospodom, nadahnujući nas za ljubav prema Gospodu i prema bližnjima kao i za naš istinski život u Hristu.

- Istina u ovom životu prolazi kroz provere i nikada nije tako očigledna. Ništa što je istinito nije sasvim očigledno nego traži prihvatanje, slobodu čovekovu i odmeravanje, i to je Sveti Mardarije iskusio u svome životu, a ja danas želim da vam skrenem pažnju i na još jednu ličnost koja je poput Svetog Mardarija ličnost koja ljubi Gospoda i sav svoj život posvećuje Gospodu a to je vaš ljubljeni Arhijerej Episkop Irinej, koga vi znate isto kao ja i znate njegovu revnost, njegovu žar prema Gospodu. Zbog toga želim da mu se zahvalim na pozivu da budem učesnik ovog veličanstvenog sabranja i da istaknem pred svima vama tu potrebu da jedni druge volimo, da podstičemo i hrabrimo, da bi smo bili dostoji naslednici Svetog Mardarija i svih onih svetih onih koji su sledbenici Hristovi - istakao je Episkop Maksim.

Vladika Irinej zahvalio se svima koji su se odazvali pozivu da saborno i na tlu Eparhije istočnoameričke proslavimo 800 godina Autokefalnosti SPC. On se zahvalio i Episkopu Maksimu u svoje ime, u ime sveštenstva i vernog naroda Eparhije istočnoameričke zbog toga što je došao da predvodi Svetu arhijerejsku Liturgiju, prvu Liturgiju koja je služena nad novoosvećenim antiminsima Eparhije istočnoameričke. Kako je istakao to za njega predstavlja veliku čast jer je Vladika Maksim jedan od najvećih današnjih teologa i priznat je kao takav u čitavom svetu.

Nakon Liturgije na kojoj se pričestio veliki broj sabranog vernog naroda upriličena je svečana trpeza za sve sabrane vernike, a održana je i Svečana akademija koja je počela intoniranjem originale verzije srpske himne i zdravicom srpskom narodu. Usledili su nastupi folklornog ansambla „Gračanica“ iz Bostona, tria „Pokret“ iz Beograda, pevačkog društva „Lira“ čiji su članovi sabrani iz svih krajeva Amerike a nastupila je i glumica Katarina Radivojević.

Proslavi 8 vekova Autokefalnosti SPC u organizaciji Eparhije istočnoameričke prisustvovali su i ambasador Republike Srbije Đerđ Matković, ambasador Republike Srpske Obrad Kesić, veliki broj predstavnika diplomatskog kora i sestrinskih pravoslavnih crkava sa područja Amerike.

U okviru proslave 8 vekova SPC Crkve u Bostonu sabrani verni narod imao je prilike da uživa u projekciji filma o Svetom Mardariju Libertivilskom „Tihi kutak Hristov“ u režiji Radosava Raja Jevrića a u produkciji Manastira Ostrog.

Ovaj značajan jubilej Srpske Pravoslavne Crkve nadležnom arhijereju Eparhije istočnoameričke Episkopu Irineju i vernicima na prostoru ove eparhije čestitao je i Patrijarh srpski Irinej ali i predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati