Svet

[ Izvor: Beta ]

13. 10. 2019. 09:23 0

Hrvatska ljuta što je Handke dobio Nobela

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske izrazilo je čuđenje i nezadovoljstvo dodelom Nobelove nagrade za književnost austrijskom književniku Peteru Handkeu.

"Ne ulazeći u pitanje Handkeovog književnog opusa i kvaliteta njegovog literarnog izražaja, Ministarstvo izražava zabrinutost zbog dodele Nobelove nagrade osobi politički angažovanoj u davanju podrške velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića '90-ih godina prošlog veka", navodi se u saopštenju ministarstva.

Dodaje se da je "ta politika dovela do ratova na području bivše Jugoslavije, teških zločina na Kosovu i agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su izgubljeni mnogi životi, proterano brojno stanovništvo i uvedena dugotrajna nestabilnost u ovom delu Evrope".

"Evropsku i svetsku javnost zaprepastila je i činjenica da je Peter Handke održao oproštajni govor na Miloševićevoj sahrani", podseća se u saopštenju.

Hrvatsko ministarstvo navodi da su američki, britanski i međunarodni PEN, kao i brojni ugledni filozofi i pisci širom sveta ocenili neprihvatljivom ovu odluku Švedske kraljevske akademije, jer je, dodaje se, reč o piscu koji je negirao istorijske istine i podžavao zagovaratelje genocidne politike.

U saopštenju se ocenjuje da je dodelom Nobelove nagrade Handkeu "narušen ugled i doveden u pitanje kredibilitet same nagrade".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati