Srbija

01. 02. 2023. 18:22 0

SSP Užice: Da li mučilište za životinje treba da plaćaju građani?

Zahtevamo od nadležnih organa lokalne samouprave Grada Užica, da Užičanima saopšti koliko je njihovog novca uplaćeno u proteklih pet godina JKP-u "Naš dom" Požega, za zbrinjavanje pasa lutalica i koliko je plaćeno građanima, kao nadoknada za ujede pasa lutalica. Podaci koje smo dobili o načinu "zbrinjavanja" pasa u navedenom javnom preduzeću, u protekloj godini su šokantni i najbolje govore sami za sebe - navodi se u izjavi Katarine Mićunović, predsednice IO Gradskog odbora SSP Užice, koju prenosimo u celosti.

Tokom 2022. godine uhvaćeno je 536 pasa, vakcinisano, sterilisano i čipovano 7, udomljeno 7, vraćenih 0, uginulih 82, a uspavano je 419. U tom "prihvatilištu" za pse eutanazije se vrše ubrizgavanjem otrova T61 direktno u pluća, o čemu su već svedočili bivši radnici i aktivisti udruženja za zaštitu životinja, jer se ovaj problem ne pojavljuje po prvi put u javnosti i medijima.

Na osnovu navedenog, pitamo nadležne Grada Užica da li ovo mučilište za životinje u kome ne važe nikakva pravila, empatija ili zakoni o dobrobiti životinja, treba da plaćaju građani Užica iz svog džepa i na svoju sramotu. Užice kao centar Zlatiborskog okruga, trebalo je odavno da ima svoje, moderno prihvatilište i azil za napuštene pse i ovom prilikom pokrećemo tu inicijativu, uz napomenu da u funkcionisanje azila moraju biti uključeni predstavnici lokalanih udruženja za zaštitu životinja, udruženja ljubitelja pasa i pojedinci, koji mogu da doprinesu svojm znanjem, iskustvom i entuzijazmom. Budući užički azil može da postane odličan primer ne samo kroz adekvatno zbrinjavanje, već i kroz kampanje udomljavanja, sterilizacije ili odgovornog vlasništva, kao i rada na socijalizaciji i animaciji uz uključenje šire zajednice.
Novca u budžetu ima, a dopunska sredstva će se ostvariti i uštedom i raskidom saradnje sa ozloglašenim JKP "Naš dom" iz Požege kao i smanjenjem plaćenih nadoknada za ujede pasa lutalica. S druge strane pomoć se može dobiti i kroz inostrane fondove. Postavljamo pitanje takođe šta se desilo sa 1.378.145,00 evra dobijenih od EU, za kampanju za "Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja", koju je trebalo da sprovodi Uprava za veterinu, jer po stanju u prihvatilištima, ne vidimo da se novac namenski troši, niti su građani o kampanji obavešteni. Odgovor je više nego jasan, ova vlast sa svojim nestručnim i nemotivisanim kadrovima nije sposobna da reši bilo kakav problem, država je pretvorena u mučilište kako za ljude tako i za životinje i svi problemi su prepušteni stihiji i savesti pojedinca, bez ikakvih drugih pravila, protokola ili zakona.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati