Srbija

[ Izvor: N1 ]

16. 01. 2023. 16:07 33

Pobuna u Valjevu: Žena SNS-ovca nova direktorka škole

Veći deo kolektiva Srednje medicinske škole "Dr Miša Pantić" u Valjevu organizovao je u ponedeljak protestni skup u znak negodovanja zbog hitne smene dosadašnjeg direktora ove škole Aleksandra Maravića. Odlukom ministra prosvete Branka Ružiča za v.d. Medicinske škole u Valjevu postavljena je Ana Ilić, dipl. profesorka biologije i hemije, koja je do sada predavala, sa pola časova, u jednoj ubskoj i jednoj valjevskoj osnovnoj školi. Zanimljiv je podatak da je nova direktorka supruga zamenika šefa Odborničke grupe SNS u Skupštini grada Valjeva, Ivana Ilića Tucka.

Inače, u Medicinskoj školi je krajem prošle godine raspisan konkurs za novog direktora jer je dosadašnjem Aleksandru Maraviću u februaru isticao četvorogodišnji mandat. Na konkurs su se javili dosadašnji direktor i profesorka Ana Ilic. Većinu glasova na sednici Nastavničkog veća na kojoj se glasalo tajno ( 78:7) kao i Školskog odbora (6:3) dobio je dosadašnji direktor Aleksandar Maravić. Tada su po rečima profesorke Vesne Tomić, predsednice sindikata "Nezavisnost" u ovoj školi počeli problemi.

- U 2022. godini izbora novog direktora, naša škola se našla na udaru mnogobrojnih anonimnih prijava, redovnih i vanrednih inspekcijskih kontrola i drugih nadzora. I pored jasno izražene volje nastavničkog veća, odlučne većine zaposlenih koji su smatrali da je procedura ispoštovana i da će dotadašnji direktor zakonskim putem biti ponovo izabran, nadležno ministarstvo je odlukom od 4. januara ove godine Aleksandra Maravića razrešilo dužnosti direktora. Sve je urađeno u vreme zimskog raspusta kada je većina zaposlenih bila odsutna - pojasnila je na daašnjem protestu Vesna Tomić.

Ona je naglasila da njihovo obraćanje javnosti decidno i žustro ograđuje od svake političke konotacije.

- Naš kolektiv ne može da ćuti na perfidan, podmukao i zlonameran čin kršenja volje. To što se desilo u našoj školi nije postavljanje vršioca dužnosti direktora, već je praktično uvođenje "prinudne uprave". Flagrantno je prekršeno naše pravo da na nastavničkom veću i školskom odboru, u skladu sa svim zakonom propisanim procedurama, za direktora naše škole postavimo kandidata za koga smatramo da je u najboljem interesu naše škole - poručila je Vesna Tomić.

Ona je rekla da nova direktorka najavljuje i značajna novčana ulaganja u školu i poručila da oni nisu na prodaju.

- Volimo našu školu, njene učenike, roditelje i zaposlene. Iz poštovanja prema njima, ali i u odbrani časti i dostojanstva svih prosvetnih radnika, ne možemo da ćutimo i nemo da gledamo kako se lične ambicije i interesi zadovoljavaju na našu ili bilo čiju štetu. Ovo je odbrana ono malo integriteta i ponosa koji nam je ostao - rekla je profesorka Tomić i zahvalila učenicima, roditeljima i široj javnosti na podršci koju su ovih dana dobili.

Kako N1 nezvanično saznaje, dosadašnjem direktoru Aleksandru Maraviću se najviše zamera što su rezultati glasanja nastavničkog veća i školskog odbora objavljeni na Fejsbuk stranici škole.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 33

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati