Srbija

[ Izvor: Direktno.rs ]

16. 01. 2023. 13:58 1

Kome smetaju pisani tragovi u arhivi Gerontološkog centra, pa je obijaju?

Članovi gradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) Subotica su još u avgustu 2022.započeli niz postupaka i podneli više zahteva da, putem slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja, od Gerontološkog centra dobiju na uvid određene dokumente, zbog sumnje da njihov sadržaj ukazuje na vršenje nezakonitih radnji.

Sadržaj traženih informacija odnosi se pretežno na sprovedene javne nabavke i fiktivna zapošljavanja, ali posebna interesna meta je usmerena ka investicijama i projektima koji se već dugi niz godina spovode u ovoj ustanovi kroz razne adaptacije, dogradnje i slično. Tražena je i dokumentacija o trenutno aktuelnom projektu rekonstrukcije i dogradnje Doma Dudova šuma,čija je vredost procenjena na milijardu dinara.
- Važno je da se zna da je Gerontološki centar, koji je do nedavno bio u blokadi računa i nadanašnji dan javnim preduzećima i dobavljačima duguje 62.238.154.13 dinara, spreman da nenamenski troši budžetska sredstva plaćanjem velikih kazni zbog nepostupanja po instrukcijama Poverenika, odnosno, zato što kriju dokumentaciju i odbijaju građanima slobodan pristup informacijama od javnog značaja - navodi se u saopštenju gradskog odbora Stranke slobode i pravde Subotica.

Nakon brojnih zahteva na koje se uprava centra oglušila, saznali su da je Gerontološki centar u ponedeljak 9. januara 2023. godine, Policijskoj upravi u Subotici prijavio obijanje i provalu u prostoriju arhiva, gde se čuvaju važna i zakonom obavezna dokumenta.

 - S obzirom da mi pokušavamo mesecima da dođemo do te dokumentacije i da ni na jedan zahtev i rešenja Poverenika Gerontološki centar nije odgovorio, pitamo se da li je prijava obijanja i provala u arhiv fingirana,kako bi se izmišljenom krađom dokumenata rešio problem višemesečnog izbegavanja dostavljanja dokumenata,zahtevanih na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja? Ni SSP u početku nije verovao da u jednoj respektabilnoj subotičkoj ustanovi, koja je služila kao primer brojnim ustanovama socijalne zaštite, postoje ovakve malverzacije sa državnim sredstvima, ali nakon činjenice da dokumentacija nije dostavljena i da je time građanima onemogućeno da saznaju informacije od javnog značaja,sumnja postaje ogromna i nameće se pitanje da li iza toga stoji ozbiljna kriminalna hobotnica?! - istakli su i dodali:

- Naravno, odavno nam je svima jasno da mehanizam partokratskog funkcionisanja države nalaže da rukovodioci javnih ustanova sprovode interesne komande. Ipak, u interesu građana Subotice, SSP podseća nositeljku javne funkcije, direktoricu Gerontološkog centra Brankicu Tešanović i bivšeg, a u stvari direktora iz senke, Nenada Ivaniševića, da nemaju pravo da ćute i uskraćuju građanima pristup informacijama od javnog značaja, krijući se iza funkcija koje obavljaju, države i patriotizma.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati