Srbija

[ Izvor: Mediji ]

03. 12. 2022. 17:11 0

Čeka nas jaka košava: Udari i do 100 km/h!

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) izdao je dva upozorenja zbog olujne i orkanske košave koja će ove subote početi da duva u Srbiji, a meteorolog Đorđe Đurić kaže da će u nedelju košava imati jake i olujne udare, i da će duvati sedam dana.

Jedno upozorenje se odnosi na područje Srbije na olujnu, a na jugu Banata i na orkansku košavu od 3. do 5. i od 7. do 9. decembra 2022. godine.

- Za vikend, ali i sledeće nedelje duvaće umeren i jak južni i jugoistočni vetar, koji će od večeras do ponedeljka, kao i sredinom sledeće sedmice imati olujne (preko 17 m/s), a na jugu Banata povremeno i udare orkanske jačine (preko 28 m/s) - navodi se u upozorenju za Srbiju, a u upozorenju na olujnu košavu za Beograd, navodi se da će košava večeras biti u pojačanju:

- Od danas se na području Beograda očekuje umeren i jak jugoistočni vetar, koji će tokom noći biti u pojačanju pa će do ponedeljka ujutru povremeno imati i udare olujne jačine (preko 17 m/ѕ).

Meteorolog Đorđe Đurić kaže da će u nedelju košava imati jake i olujne udare. Košava će duvati sedam dana. Navodi da će sledeće nedelje biti i više nego toplo za decembar, temperatura će biti preko 10 stepeni, u drugoj polovini sledeće sedmice i do 17. Zahlađenje se očekuje posle 11, 12. decembra, uz povratak temperatura na prosečne vrednosti

- Ostatak dana proteći će u znaku suvo i sunčanijeg vremena. Jugoistočni vetar biće u pojačanju i u košavskom području prema kraju dana i večeri biće veoma jak. Maksimalna temperatura biće od 5 do 10, u Beogradu do 8. U Srbiji se u nedelju pod uticajem nižeg vazdušnog pritiska sa zapada Mediterana i veoma visokog sa istoka Evrope i Rusije očekuje veoma vetrovito vreme. Biće veoma izražen gradijent vazdušnog pritiska i duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, u Pomoravlju, Podunavlju, u Beogradu i u Braničevskom okrugu sa olujnim udarima preko 70 kilometara na sat, a na jugu Banata sa udarima i od 100 kilometara na sat - navodi Đurić za Telegraf.rs.

Kaže da će biti oblačno i u većem delu Srbije suvo, a kiša se očekuje na jugozapadu. Jutranja temperatura biće od 2 do 8, u Beogradu do 4 stepena, a maksimalna dnevna od 7 do 13, u Beogradu do 8.

- Jaki i olujni udari košave uslovljavaće da će subjektivni osećaj u tim predelima biti da je mnogo hladnije. U ponedeljak u većem delu Srbije suvo sa sunčanim intervalima, a košava će oslabti. Maksimalna tempetratura od 10 do 14°C, u Beogradu do 12°C. U Negotinskoj Krajini biće tmurno i hladnije, tempetatura do 7°C. U utorak se sa severozapada očekuje prolazno naoblačenje sa kišom. U sredu će biti uglavnom suvo, tek ponegde sa slabom kišom. Temperatura bez bitnije promene. U četvrtak će se nad jugozapadnom Evropom formirati snažan ciklon i on će se tokom petka i subote premeštati preko zapadnog Mediterana, oblasti Alpa i centralne Evrope ka istoku. Ovaj ciklon će nad Srbijom uslovljavati priliv vlažne, ali i veoma tople vazdušne mase sa jugozapada i sa Mediterana.

- Dakle, Srbija će nalaziti u prednjem delu ciklona i nad našim područjem preovladavaće snažno jugozapadno visinsko strujanje. Ovo strujanje donosiće do Srbije i čestice pustinjskog peska iz Sahare. Od četvrtka do subote biće umereno do pretežno oblačno i veoma toplo za ovo doba godine. U četvrtak se kiša očekuje na severu, zapadu i jugozapadu Srbije, a u petak i u subotu ponegde. U petak i u subotu duvaće veoma jak južni i jugozapadni vetar, dok će u košavskom području jugoistočni vetar imati olujne udare, na jugu Banata orkanske udare od preko 120 km/h. Maksimalna temperatura biće od 11 do 17°C, samo u Negotinskoj Krajini biće hladnije, uz tmurno vreme - navodi Đurić.

Inače, u narednom periodu iako hladna, jutra će biti topla za ovo doba godine i bez mrazeva, a u perioodu od četvrtka do subote usled fenskog efektra košave i južnog vetra, minimalne jutarnje temperature biće ponegde i iznad 10°C.

- I dok će južna Evropa usled napomenutog ciklona biti u toplom sektoru ciklona i zbog jugozapadnog strujanja očekuju se temperature i preko 15°C, lokalno na jugu Evrope i do 20°C, severna i zapadna Evropa biće u zadnjem delu ciklona i u sistemu severoistočnog strujanja, pa će biti hladno, a na istoku i severu Evrope i ledeno sa snegom. Prema trenutnim prognozama, na samom kraju sledećeg sedmice, odnosno oko 11. do 12. decembra centar ciklona iz centralne izmestio bi se iznad istočne Evrope, pa bi se promenila i sinoptička situacija i jugoistočni vetar okrenuo bi na severne, uz prodor osetno hladnije vazdušne mase.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati