Srbija

Direktno.rs

02. 12. 2022. 11:55 3

Nastavak izgradnje MHE uprkos zabrani

Borba građana protiv izgradnje MHE na Rupskoj reci traje gotovo deset godina. Posle niza protesta građana, odlaganja javne rasprave po studiji uticaja na životnu sredinu za izgradnju treće MHE Besko, isteka građevinske dozvole i odluke lokalne uprave o daljoj zabrani izgradnje MHE na teritoriji opštine Vlasotince, stekao se utisak da je Rupska reka spašena dalje devastacije. Da se radilo o predizbornom triku i obmani građana oviih dana postaje jasno. Osionost, licemerje i pravna dovitljivost funkcionera Opštine Vlasotince i Odeljenja za urbanizam, privredu, zaštitu životne sredine i imovinsko-pravne poslove, još jednom je na vrhuncu ne profesionalnosti, a na štetu prirode, građana i države Republike Srbije - izjavio je Vladimir Mitrović, predsednika Opštinskog odbora Stranke slobode i pravde Vlasotince.

- Poslednja dešavanja u vezi sa Rupskom rekom i donošenje rešenja o obustavi postupka za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu za izgradnju MHE Besko br. 04/501-27/22 od 05.08.2022. godine, a na šta su javnosti ukazali aktivisti Bitke za Vlasinu, još jedan je primer bahatosti i korumpiranosti lokalnih funkcionera čime su stvoreni uslovi za nastavak izgradnje i treće MHE. Takođe, prema ranijoj odluci o produženju građevinske dozvole za godinu dana i roka za otpočinjanje radova koji investitoru ističe 16.12.2022. godine, razumljivo je donošenje ovakvih odluka mimo javnosti, javne rasprave, a uz iznalaženje pravnih načina i tumačenja zakona.

Podsećamo javnost da je biodiverzitetu Rupske reke nanešena nepopravljiva šteta izgradnjom dveju MHE (Lanište i Porečje). Rupska reka, koja od izvora na planini Čemernik, protiče teritorijom opština Vlasotince i Leskovac, spada u red tri najčistije reke u Srbiji, dom je rečnom raku, pastrmki i klenu. Zbog bogatstva mineralima, meštani sela Dadince smatraju je lekovitom. Tako je u enciklopediji, realnost je međutim drugačija. Svedoci smo devastacije rečnog korita uzvodno od MHE Lanište nastalog usled seče šuma, izgradnje puta i urušavanja kosina što je dovelo do potpunog prekida rečnog toka u tom delu i poniranja reke ispod urušenog nanosa, što sasvim sigurno negativno utiče na životnu sredinu. Neverovatna je inertnost nadležnih institucija, ignorisanje i nepostupanje po prijavama građana, ekoloških aktivista i stručne javnosti, a ovolika ažurnost prema investitoru MHE.

S tim u vezi, Opštinski odbor Stranke slobode i pravde, pruža punu podršku gradjanima i EKO aktivistima koji se već dugo bore sa lokalnom upravom, investitorom i institucijama. Svesni težine trenutka i apatije koja vlada društvom, smatramo da je ovo poslednja prilika da se čuje glas građana i jasno NE izgradnji MHE Besko. Apelujemo na budnost građana i praćenje situacije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati