Srbija

Direktno.rs

19. 11. 2022. 17:13 5

"Ćutanje nas dovde i dovelo": Vapaj prosvetara (VIDEO)

Oko 200 prosvetnih radnika okupilo se ove subote u centru Leskovca u znak protesta i podrške kolegenici iz Trstenika koja je bila žrtva nasilja od svojih učenika na svom radnom mestu.

Sa skupa, na kojem je izostala podrška Školske uprave, ali i direktora obrazovnih ustanova, upućen je apel državnim organima da počnu da primenjuju zakone, da se prosvetnim radnicima dodeli status službenog lica i zabrani upotreba mobilnih telefona u školama.

- Okupili smo se u znak protesta i podrške kolegenici iz Trstenika koja je bila žrtva nasilja od svojih učenika na svom radnom mestu, jer smo svi mi ona kao svedoci svakodnevnog nasilja u svim školama u Srbiji. Mislim da nas naša deca, svim ovim postupcima pozivaju stalno, oni zvone na uzbunu, vape za pomoći, jer deca traže ograničenja, traže da im mi podvučemo liniju i kažemo gde je dosta i šta je njihova obaveza - rekla je Bojana Stefanović, nastavnik i organizator ovog protesta.

Ona je rekla da ovako drastičnog nasilja nije bilo u leskovačkim školama, ali da je neka vrsta nasilja gotovo svakodnevno prisutna.

- To znamo mi kolege i to je jedan od naših ciljeva, da obavestimo javnost, koja možda nije upućena, na to sa čim se mi svakodnevno suočavamo. Mi nemamo sredstva kojima bismo stali na put nasilju, potrebna nam je pomoć i podrška roditelja, društva, institucija i da zakon ne bude samo mrtvo slovo na papiru - naglasila je Stefanovićeva.

Ovo je, kako su rekli prosvetari, podrška i svim ostalim žrtvama nasilja jer smatraju da je krajnje vreme da se društvena zajednica probudi i pokuša nešto da promeni.

- Upravo nas je ćutanje i dovelo do ovakve situacije. I za današnji skup su kolege tražile izgovore da se ne pojave, počev od toga da je vikend, pa do toga da moraju da pripremaju slavu. Očigledno je da se nečega ili nekoga plaše - zaključila je Stefanovićeva.

Podršku su prosvetarima danas pružile i pojedine opozicione političke, kao i nevladine organizacije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati