Srbija

Direktno.rs

08. 11. 2022. 14:29 0

SSP: Zašto Borani mogu pristojno da žive jedino ako rade u Ziđinu?

Ogromne su socijalne razlike u gradu Boru. Slušajući gradonačelnika, stiče se utisak da ni jedna profesija koja ne garantuje zaposlenje u Ziđinu ne treba da nas zanima. Ali naša deca studiraju i medicinu i umetnost i defektologiju... - piše u saopštenju Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Bor.

Dalje se navodi:

- Borani mogu pristojno da žive jedino ako rade u Ziđinu? Radnici Ziđina moraju da imaju velike plate, ali ostali ne smeju toliko da se razlikuju od njih. Radnici gradske uprave rade za minimalce, u javnim preduzećima su plate izuzetno niske, naši vaspitači i nastavnici rade za oko 60.000, degradirane su profesije logopeda, defektologa, lekari opšte prakse kao osnovnu platu imaju oko 90.000 dinara, specijalisti nešto više, ali koliko je to dovoljno i pristojno najbolje pokazuje koliko je specijalista već otišlo iz Bora. Pohvalno je što je grad počeo konačno da ulaže u medicinsku opremu, ali na novom skeneru nema ko da radi. Mi ne smemo da dozvolimo da se ovako nastavi.

Gradonačelniče, naši prosvetni radnici su degradirani preko svake mere. Uveli ste politiku u naše škole, skrajnuli ste sve dobre vaspitače, nastavnike, defektologe. Ne prihvatate nijednu sugestiju, a rezultat je da naša deca iz škola kreću bez kvalitetnog znanja na fakultete. U veće gradove iz kojih najčešće ne žele da se vrate. Zašto bi se i vratili kada u Boru nemaju nikakvu perspektivu?

Nastavnici i profesori su nadležnost ministarstva, ali lokalna samouprava može da ih stimuliše. Kod vaspitača su vam još veće nadležnosti, njima možete i morate da povećate plate.

Pored obrazovanja Vi ste urušili još jednu vrlo bitnu stvar - zdravstvo. Ukoliko nemaju da plate privatnu praksu, Borani izgleda neće imati pravo na lek. Prebrojavamo u strahu specijaliste koji odlaze iz Bora.

Znate, gradonačelniče, ako dete u Boru polomi ruku, moraće da trpi bolove više sati u bolničkom hodniku, jer je ortoped već satima u operacionoj sali, a drugig nema. Ako dete počne da kašlje i dobija gušenje noću, moraće da čeka i 20 dana jer ceo region ima samo jednog dečijeg pulmologa.

Prestanite, gradonačelniče, da se hvalite radnim mestima u Zijinu i obratite malo pažnju i na druge stvari. Znate, postoji nešto što se zove socijalna politika. Stimulišite, povećajte plate, nagradite, ima načina koji su u nadležnosti lokala, smanjite socijalne razlike u gradu. A što se tiče lekara, ponudite im sve. Te stanove koje planirate da gradite, dajte njima.

I napravite višegodišnji plan. Platite specijalizacije onih profila koji su nam neophodni uz uslov da četiri godine rade u Boru. Tako će se, čak i ako žele da odu, lekari smenjivati i mi nećemo biti bez njih - piše u saopštenju Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Bor.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati