Srbija

Direktno.rs

17. 10. 2022. 17:10 6

Ko je, bez odluke Skupštine, odložio početak grejne sezone?

"Nepoštovanje propisa bez ikakve odgovornosti mora prouzrokovati štetne posledice. Kada propise krše javni funkcioneri, te posledice po pravilu pogađaju sve građane. GO SSP Požarevac je blagovremeno javno pozvao odbornike Skupštine grada Požarevca da ne usvoje izveštaj o poslovanju JP Toplifikacija u kome je jasno pisalo da je ovo preduzeće zaposlilo više ljudi nego što to Zakon o budžetskom sistemu dozvoljava, udomljavajući na taj način partijski kadar. Odbornici su takav izveštaj usvojili i time verifikovali navedeno nezakonito postupanje". navodi se u saopštenju požarevačkog odbora Stranke slobode i pravde koje prenosimo u celosti.

"Javno smo upozoravalli gradonačelnika Sašu Pavlovića, članove Gradskog veća i odbornike da shodno Zakonu o javnim preduzećima period obavljanja funkcije v.d. direktora ne može biti duži od jedne godine, a da isto lice ne može biti dva puta imenovano za vršioca dužnosti direktora. Nažalost, odbornici Skupštine grada Požarevca su flagrantno kršeći Zakon doneli odluku da za v.d.direktora JP "Toplifikacija" po treći put postave Slavišu Stojkovića.

I kada sve to prođe bez ičije odgovornosti, kako to obično biva, sa kršenjem propisa se nastavlja jer "Što se grbo rodi vrijeme ne ispravi", pa je sada prekršena i gradska Odluka o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom shodno kojoj grejna sezona u Požarevcu počinje 15. oktobra. Preporuka Vlade RS nije obavezujuća, tako da je Vlada u ovom slučaju sa sebe skinula svaku odgovornost.

Skupština grada, jedina koja može prema preporuci Vlade da izmeni navedenu Odluku i time odloži grejnu sezonu to nije učinila, niti je uopšte raspravljala po tom pitanju. Prema tome, 15. oktobra je prema slovu zakona morala da otpočne grejna sezona u Požarevcu.

Nasuprot tome, Požarevljani su se jutros probudili u hladnim stanovima, decu su sačekale hladne škole i vrtići, bolesne hladna bolnica, a građane koji već plaćaju grejanje sledećeg meseca će dočekati enormni računi za struju koju će potrošiti da bi se tokom noći ugrejali.

Otuda GO SSP Požarevac poziva gradonačelnika Sašu Pavlovića kao najodgovornijeg u lokalnoj vlasti da se obrati građanima i da im pruži konkretne odgovore na sledeća pitanja:

Ko je odlučio da bez odluke Skupštine grada odloži početak grejne sezone i ko je na taj način odgovoran za kršenje Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom? Šta ćete tim povodom učiniti?

Do kada ovo protivpravno odlaganje traje, odnosno kada građani mogu očekivati redovno snabdevanje toplotnom energijom? Kako će građanima biti nadoknađena šteta za plaćenu a neizvršenu uslugu? Zbog čega već tri godine nije raspisan javni konkurs za izbor direktora JP Toplifikacija i kada ćete to učiniti?

Jasno opredeljeni za poštovanje zakona i vladavinu prava, GO SSP Požarevac će nastaviti da se bavi svim pitanjima koja su od opšteg interesa po Požarevljane", zaključuje se u saopštenju Gro Stranke slobode i pravde Požarevac.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati