Srbija

S. M.

18. 09. 2022. 14:52 18

"Kako ćemo da živimo": Proživljavaju pakao, mesec dana su bez vode i struje (VIDEO)

Dragoslav Đukić sa svojim 13-godišnjim sinom Bogdanom pretvorio se u skitnicu, jer već mesec dana zbog neobjašnjivih samozapaljivanja, nema ni struju ni vodu u kući u Beogradskoj ulici u Prokuplju. Očajan čovek pokušao je sve, menjao instalaciju i to dva puta, tri puta postavljao novo uzemljenje, pomaka nema.

Svakodnevno mu se iz neobjašnjivih razloga sve u kući pali, počevši od štekera, preko vodovodnih cevi, vodokotlića, a goreo je i krov. Struja je u kući isključena u sredu, 17. avgusta, električari su dolazili za ovih mesec dana više puta, ali niko ne zna šta je problem.

U par dana u avgustu čitava Srbija je brujala o ovom neobjašnjivom fenomenu, ali su onda svi zaboravili. Nažalost, on nije, jer je i dalje situacija ista. Poslednjih dana ne dolazi do samopaljivanja, ali pojavio se novi problem, jer Đukić ne može da dobije atest za ponovno uključivanje struje. Iako električari kažu da je sa strujom sve u redu, ne žele da potpišu atest.

- Više ne znam šta da radim. Kažu da nema problema, ali niko ne sme da mi odobri da se uključi struja. Taj atest se plaća 6.000 dinara. To nije problem, odmah ću da platim, ali oni ne žele da mi odobre. Ne znam do kada će ovako. Moram negde da živim, sin ide u školu. Postali smo beskućnici koji idu kod rođaka, komšija da se okupaju. Ne sećam se kada smo seli da jedemo kao ljudi, jer nemamo ni struju ni vodu - očajan je Đukić.

Dodaje da je dobio instrukcije iz ED Prokuplje da postavi nov strujomer, novo uzemljenje, što je sve i učinio. Smanjio je i broj utičnica, iako nisu gorele samo one, već i plastične vodovodne cevi, kazanče od toaletne šolje…

- Sve sam uradio kako su mi rekli. Ne samo da ne znaju šta je problem, pa često samo klimaju glavom i kažu da je viša sila, već sada neće ni da mi uključe struju, a zima ide. Šta mislite, kako ću da živim - jada nam se ovaj čovek koji proživljava najgoru moru već mesec dana.

Kaže da ni on nije siguran da je sa samozapaljivanjem gotovo i da se ono neće ponovo desiti. Đukić je pisao i ministarki rudarstva i energetike Zorani Mihajlović, ali mu je odgovoreno da se obrati građevinskoj inspekciji!

- Kakve veze ima građevinska inspekcija sa strujom - pita se Đukić.

Na muci je i komšija Vukoje Jevtić, koji je imao isti problem, nekoliko dana posle Đukića. I njemu su sve utičnice izgorele same od sebe, istopile se plastične vodovodne cevi, te je i njemu isključena struja. Rečeno mu je da pripremi instalaciju i preda za atest, kako bi mu se opet uključila struja, ali nije siguran da će je neko potpisati.

- Kod mene nije gorelo poslednje tri nedelje, ali ne znam kako će nadalje biti. Problem nije rešen i mi i dalje, kao i čitavo naselje živimo u strahu - komentariše Jevtić muku koja ih je zadesila.

Da su u strahu i komšije, potvrđuje Slavoljub Tripković čija se kuća bukvalno lepi sa Đukićevom.

- Kada on nije tu, ja noću dežuram, da se nešto ne zapali, jer će lako preći i na moju kuću. Nije nam lako, zaista svi živimo u strahu - kazao nam je Tripković.

Tako su se svi našli u nekom začaranom krugu iz kojeg ne znaju kada će i kako izaći.

U Elektrodistribuciji Prokuplje su nam zvanično rekli da je sve provereno i da, što se njih tiče, problema nema.

- Ekipe Ogranka Elektrodistribucija Prokuplje preduzele su čitav niz mera iz svoje nadležnosti kako bi pomogle u utvrđivanju uzroka paljevine plastičnih elemenata u kući potrošača Dragoslava Pavlovića iz Prokuplja. Vršena su potrebna merenja i snimanja, dodatno je uzemljen nulti provodnik, izvršeno je odvajanje radnog od zaštitnog uzemljenja, izvršena je kontrola potrošača na napojnom niskonaponskom izvodu, a izvršiće se i prenapajanje cele trafo stanice TS 10/0,4kv na drugi 10 kv pravac iz druge trafo stanice TS 35/10kv. Naglašavamo da prema članu 146 Zakona o energetici, merno mesto je mesto razgraničenja vlasništva i odgovornosti, i ukoliko je problem na unutrašnjim instalacijama korisnika, to ne spada u nadležnost Elektrodistribucije Srbije, već je obaveza korisnika - navodi se u odgovoru ED Prokuplje koji nam je poslat.

Oni dodaju da će i dalje, u svakom slučaju, u okviru svoje nadležnosti, nastaviti da rade na traženju uzroka ovog problema.

Međutim, danima ih nema u Balkanskoj ulici.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 18

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati