Srbija

[ Izvor: RTS ]

28. 08. 2022. 06:55 5

Za krađe na groblju odgovorna cvećarska mafija?

Zbog krađe na grobljima rodbina, pozivajući se na naknade i takse, smatra da treba uvesti kamere i osvetliti parcele. Groblja su kao i parkovi, povereni na održavanje i nije racionalno niti tehnički izvodljivo pokriti video-nadzorom više stotina hektara koje zauzimaju groblja koje održava gradsko komunalno preduzeće. Zato moramo menjati navike. Za groblje je dovoljna i obična sveća.

Gospođa Dragić bar jednom nedeljno dođe na groblje, a vraća se sve tužnija i razočaranija. Raskopana očeva humka, počupano cveće, nered, kaže, a danas je spazila, verovatno i počinioce.

- On je prošao u neposrednoj blizini i pokupio sa groba cveće i šta je već bilo. Ne bih rekla da je skitnica u pitanju bio je prilično lepo obučen - kaže Tamara Dragić.

Ljiljana Glavonjić dodaje da se sve sa grobra odnese i da se zbog toga oseća užasno.

- Jedino je rešenje da se postave kamere jer mi plaćamo svako grobno mesto, a ovde ima više hiljada grobnih mesta - napomenula je za RTS.
Video nadzor Pogrebne usluge instaliraju više od 10 godina. Pokriva vitalne objekte, prolaz i što šta još da se ne otkrije sve osobama spremnim da skrnave i ovakva sveta mesta.

- Svake godine se dodaju i nove kamere. Plan rasporeda kamera osmišljavaju ljudi koji su školovani za taj posao, tako da Pogrebne usluge sa svojim resursima i finansijskim i ljuckim stalno unapređuje taj sistem bezbednosti - kaže Tamara Račić iz JKP Pogrebne usluge.

A nema nacije koja ne nosi cveće na groblje. Buket, suza ili venac je simbol života, ljubavi i prolaznosti, jer cveta, vene i osuši se, dodali bismo kod nas, i krade se. Nije dokazana cvećarska mafija, ali u Pogrebnim uslugama snimili su velike krađe cveća, snimke su predali policiji. Proterani su i preprodavci sa ulaznih kapija, ali su neumorni i kada im Komunalna milicija ispiše kaznu nisu na toj adresi. Kradu se i vaze, biste, ograde od mesinga.

- Imala sam ideju da kupimo kameru i da se mreža dovede do parcele - rekla je Dragićeva.

Glavonjićeva je napomenula da kupuje samo veštačko cveće i da ga kanapom zaveže za vaznu.
- Naša groblja su velikih površina tako da je to u potpunosti neizvodljivo, sa druge strane naše kapije grobalja se zatvaraju u 19 časova. Imamo obezbeđenje koje je prisutno 24 sata - rekla je Račićeva.

Groblje je kao i park, poveren nekom da ga održava. Ako postavite bistu, unesete drugu vrednost, ne možete očekivati da se to i čuva. Zakupac ste prostora i mesta za koje prema propisima odgovorate i imate pravo da krađu i štetu prijavite policiji, kažu u upravi groblja.

Nelogično je i preskupo da veliko groblje bude osvetljeno kao stadion. Iako se praksa ne menja ili smo nemoćni, možda bi građani mogli da promene navike. I na groblje mogu da se ponesu samo sveće. Zaboravite bar nedelju dana na sveže cveće. Nastaće haos u lancu preprodaje, za koji mnogi tvrde da postoji. Neće imati šta da ukradu i kome da prodaju, pašće cene cveća i cela ekonomija će se poremetiti, što će pokrenuti lavinu akcija i reakcija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati