Srbija

[ Izvor: Južne vesti ]

11. 08. 2022. 06:00 7

"To više nije kiša": Gradonačelnica za poplave krivi KLIMU

Više niških ulica bilo je u utorak pod vodom zbog kiše, a građani pitaju koliko će još dugo morati da trpe štetu posle skoro svakog letnjeg pljuska.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski poručuje da je problem promena klime i velika količina padavina za kratko vreme. Kaže da će sa strukom razgovarati o tome šta preduzeti, kao i da je nemoguće brzo promeniti kanalizaciju u celom gradu.

- To više nije kiša, da li su to neke vrste monsunskih kiša ili šta već - navodi Sotirovski.

Smatra da će narednih godina biti sve više problema sa prirodnim nepogodama i da je životna sredina poremećena. O tome šta Grad može da preduzme da smanji probleme građana, kaže da je nemoguće promeniti kanalizacioni sistem celom gradu za kratko vreme i da je za to potrebno dosta novca, navode Južne vesti. 

- To, naravno, mnogo košta i to budu veći profili, da veća količina vode može da otekne. Vi vidite da posle izvesnog vremena, posle pola sata - 45 minuta, sva voda otekne. Znači, nije suština u tome da li je slivnik zapušen, pa da voda ne može da ode. Suština je u tome što je velika količina vode za kratko vreme prisutna - pojašnjava ona.

Kao dobar primer izdvaja Vrbašku ulicu, za koju kaže da je problem saniran i da je tek u utorak posle nekoliko meseci ona bila ponovo poplavljena. Međutim, upravo žitelji te ulice žale se da kolektor ne funkcioniše i da je usled nevremena “kuljalo kao na plaži”.

Tvrde da su im iz Opštine Palilula dali kamion peska i vreće i da su im rekli da svako okrene svoj oluk ka dvorištu, a ne ka ulici, jer tako doprinose da ulica bude poplavljena i da su zato zvali gradonačelnicu da poseti ovu ulicu, ali da ogovor nisu dobili.

- Godinama tražimo rešavanje, ali pomoći od gradskih struktura nema. Čak je i urađen projekat koji je i plaćen, ali se odustalo od tog rešenja. Godinama se dopisujemo sa opštinskim strukturama. Pozivali smo i gradonačelnicu da nas poseti, da popriča sa nama, ali nije došla. Da apsurd bude veći, opštinska komisija je posle prošlogodišnje poplave išla od kuće do kuće i upozoravali nas da olučne vertikale sa krovova okrenemo u dvorišta, a ne na trotore i ulicu, kako je u celom gradu, jer tobože sa naših krovova kišnica ugrožava i poplavljuje nam ulicu - priča stanovnik Vrbaške.

I u Ulici Svetolika Rankovića, koja je prošle godine rekonstruisana dva puta, oštećen je asfalt, a rupe su se tamo pojavile i pre nevremena. Ipak, Sotirovski tvrdi da je dezinformacija da je ta ulica oštećena i da je ona isečena jednim delom zbog postavljanja instalacija.

- Ta ulica nije oštećena, već je isečena delom zbog postavljanja pojedinih instalacija, što za kablovske operatere, što za gasovod. Onu veliku količinu peska i šljunka koju ste mogli da vidite naneo je bujični potok koji je došao sa neasfaltiranog dela ulice, koji imovinski nije rešen - poručuje ona.

Kaže da se pojavila anomalija na terenu i da građani prave problem jer, kad se rade ulice, traže da se trotoari spuste pored dvorišta, da bi mogli da ulaze kolima, a onda traže pomoć od Grada kad se desi nepogoda.

- A onda kad se desi elementarna nepogoda kao juče, pišu: "Gradonačelnice, potopljena nam je kuća, prešlo je preko ivičnjaka, šta sad da radimo?”. Dakle, u jednom trenutku, kad želite da ostvarite svoj cilj, ostvarujete ga, a sutradan kad imate posledice, onda se ponovo obraćate Gradu - navodi Sotirovski.

Pre nekoliko dana počela je rekonstrukcija Igmanske ulice, a ona je takođe bila potopljena, pa stanari pitaju da li će to pomeriti rok za završetak radova, koji bi trebalo da bude 60 dana, ali na to pitanje ne odgovaraju ni iz Grada, ni iz Opštine Palilula, ni iz Direkcije za izgradnju.

Podsetimo, pod vodom su bile i ulice Vojvode Gojka, Nikole Pašića, Božidarčeva, Knjaževačka, Bulevar Svetog Pantelejmona, zatim delovi oko crkve Svetog Nikole i Čaira i tradicionalno - Zetska.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati