Srbija

[ Izvor: Danas ]

25. 07. 2022. 16:15 7

Bušotine i crvene bare: Rio Tinto zagađuje i bez rudnika

U iščekivanju da Rio Tinto ode iz Zapadne Srbije, žitelji Gornjih Nedeljica i okolinih sela, bore se sa ekološkim problemima koje je, kako kažu, rudarska kompanija već nanela ovom kraju. Naime, meštane brinu istražne bušotine i crvene bare.

Bušotine koje je kompanija Rio Tinto iskopala, zbog istraživanja u okviru projekta Jadar, pre desetak godina, i dalje se nalaze u ataru Gornjih Nedeljica i drugih sela. Meštani tvrde da su bušotine duboke od tri do 700 metara i da ih u ovom delu Srbije ima 528.

Ono što ih zabrinjava, kažu, jeste tečnost koja curi iz njih, "izjeda" beton i zagađuje poljoprivredno zemljište.

- Ove bušotine godinama cure. Radnici Rio Tinta dolaze s vremena na vreme i menjaju gumice na pumpama i pokušavaju da saniraju štetu, da ne bi bila vidljiva - kaže za Danas predsednik mesne zajednice Gornje Nedeljice Dragan Karajčić.

Objašnjava da ne znaju tačno šta iz njih izlazi, ali da oko bušotina ne raste trava, pa čak ni korov.

- Beton koji se nalazi oko bušotina, relativno je nov, nema ni godinu dana kako je urađen i evo, kao što vidite, pojela ga je ta tečnost koja curi - kaže Karajčić.

Tvrdi da je kompanija Rito Tinto, plaćajući zakup meštanima na čijim se parcelama bušotine nalaze, određeni iznos isplaćivala i za "smanjen prinos", što se može videti u ugovorima.

- Samim tim oni su priznali zagađenje i da ta materija šteti prirodnoj sredini i umanjuje prinos.

Objanjava da se novi beton oko bušotina, izliva dva puta godišnje i da radnici Rio Tinta redovno posipaju novu zemlju.

- Zemlja se rekultiviše, otkopaju deset metara širine, metar dubine, tu zemlju oteraju i dovezu novu. Jedna od bušotina, zaštićena je trostrukim kavezom, kako bi se sprečio prilazak, a kada prinesete Gajgerov brojač, on poludi, što dokazuje da je radioaktivnost velika - kaže Karajčić.

Osim bušotina, meštane brinu i tri velike bare u ataru sela Slatina, koje se graniči sa Gornjim Nedeljicama, a koje s vremena na vreme poprime crvenu boju.

- Prva bara se pojavila u leto prošle godine, na njivi koju je od tadašnjeg vlasnika kupila firma "Mak gradnja", kooperant i podizvođač kompanije "Rio Sava" - kažu za Danas meštani.

Firma "Mak gradnja", angažovana je da posle radova na iskopavanju bušotina, rupe zatvori nasipanjem zemlje.

Iako su bili u obavezi da zemlju dovlače sa Drine, koja je udaljena oko 20 kilometra, vlasnik se, kažu, "dosetio" da umesto toga, kupi njivu u Jadru, i sa nje skida humus i vozi nepun kilometar do bušotina.

Za ovo se možda nikada ne bi ni saznalao, da se nije pojavila bara.

- Odatle je izvađeno oko 20.000 kubika zemlje, a oni su kopajući, najverovatnije, pogodili vodenu žilu. Videli smo da je kasnije, na pojedinim mestima, vraćana neka zemlja u pokušaju da se sve to zatrpa - objašnavaju oni.

Od jedne crvene bare, u međuvremenu su se stvorile tri, pošto je vlasnik firme kupio još jednu njivu i sa nje nastavio da skida humus.

- Sada tu leži voda i podlokava sve ostale njive. Kada padne kiša i nivo vode se podigne, tada preliva u druge njive. Sve to tako stoji duže od godinu dana - kaže Nebojša Petković iz Gornjih Nedeljica.

Republička poljoprivredna inspekcija izašla je na teren u avgustu prošle godine i tom prilikom utvrdila niz nezakonitosti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati