Srbija

Direktno.rs

11. 07. 2022. 12:55 0

Zagađen vazduh u Novom Sadu zagarantovan

Gradska uprava za zaštitu životne sredine izradila je i predala na javni uvid osnovni strateški dokument koji će poslužiti prilikom donošenja svih drugih akata o zaštiti životne sredine, a naročito u pogledu kvaliteta vazduha - stoji u saopštenju Saveta za zaštitu životne sredine Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Novi Sad.

Dalje se navodi:

Nacrt ovog plana sumira situaciju u Novom Sadu od 2017. godine do danas, zaključujući da su glavni izvori zagađenja vazduha saobraćaj, ložišta u domaćinstvima, u industriji i toplanama, ali i građevinska delatnost, neodgovarajuće skladištenje sirovina, deponije smeća i loš nivo javne higijene.

Nacrt plana predviđa mere kao što su zonsko planiranje, ozelenjavanje, ograničenje visine stambenih i poslovnih zgrada, te redovno čišćenje i pranje ulica i puteva – ukratko, sve ono što godinama unazad uporo izbegava da se uradi. I ne samo to – gradski oci su se svojski potrudili da iskrče i ono malo zelenila u pojedinim delovima grada, povećaju spratnost objekata koje grade „podobni” neimari, kao i da za račun investitora „Novog Sada na vodi” trasiraju vijadukt kroz gusto naseljen deo grada i to u visini drugog i trećeg sprata. Ovim potezima zagađen vazduh je zagarantovan.

Ostaje otvoreno pitanje energetske strategije. U Novom Sadu još uvek postoje delovi grada koji nemaju galjinsko grejanje, te dokument planira proširivanje mreže – što je za svaku pohvalu. Ono što nikako nije za pohvalu jeste promocija upotrebe prirodnog gasa kao izvora toplotne energije. U vremenu teške energetske krize koja potresa ceo kontinent, neodgovorno je i zabrinjavajuće da se energetska strategija zasniva na neopuzdanom i skupom energentu.

Umesto da svoju energetsku budućnost zasnivamo na održivosti i koristimo ogromne potencijale biomase – pre svega peleta – mi ćemo biti zavisni od pregovaračkih sposobnosti „glavnog državnog menadžera” koji nam nedeljama unazad preti glađu i hladnom zimom - stoji u saopštenju Saveta za zaštitu životne sredine Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Novi Sad.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Da odigramo jednu partijicu?

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati