Srbija

[ Izvor: Blic ]

01. 07. 2022. 17:28 0

Jul nam donosi dva veoma duga tropska talasa

Tropski dani koji su obeležili jun nastavljaju se u julu, s tim da će na samom početku meseca, za vikend osvežiti, ali to osveženje biće jedva primetno, za oko stepen dva, i pitanje je koliko će se osetiti u nekim delovima zemlje. Tropske temperature koje će narednih dana dostizati i 37-38 stepeni, potrajaće još čitavu nedelju, a tokom jula nas očekuje barem još jedan ovakav dugotrajan vreli talas.

Tropske temperature koje će narednih dana dostizati i 37-38 stepeni, potrajaće još čitavu nedelju, a tokom jula nas očekuje barem još jedan ovakav dugotrajan vreli talas. Kako za "Blic" kaže meteorolog Marko Čubrilo, "poput juna koji je bio topliji od proseka, očekuje se da i jul i avgust budu sa natprosečnim temperaturama".

- Biće ovo dugo toplo leto, i jul i avgust biće topli, ali biće i češćih padavina, pogotovo u avgustu. Jul očekujem da bude malo iznad proseka, naročito na severu Srbije – objašnjava Čubrilo.
Vreli talas koji imamo ovih dana, sa temperaturama i do 38 stepeni, potrajaće do oko 7. jula, a kako tvrdi Marko Čubrilo, osetno svežiji period koji bi onda usledio, mogao bi da traje do polovine meseca.

- Jul će početi veoma visokim temperaturama, zatim će uslediti osetno zahlađenje, a pred kraj meseca će ponovo biti veoma toplo. Nakon prve sedmice i sve do polovine meseca imaćemo oko nedelju dana svežijeg vremena, taj period obeležiće dosta kiše i pljuskova, a pašće i noćne temperature ispod 15 stepeni Celzijusa.

Međutim, osveže nje neće biti dugotrajno.

- Dnevne temperature će u tom periodu pasti na 25 stepeni. U pitanju je dosta osetnije osveženje, ali onda nas opet čeka toplije vreme. Naredni talas jačih vrućina verovatno možemo očekivati posle 22. i 23. jula, prema kraju meseca – kaže Čubrilo.
Sa profesorom Čubrilom se slaže i prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

- Očekuje se topao jul, sa srednjom temperaturom vazduha iznad višegodišnjeg proseka i sa odstupanjem do tri stepena. Srednja julska temperatura vazduha u intervalu od 23 do 26 stepeni u nižim predelima, a u brdsko-planinskim predelima od 15 do 19. Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za jul biti od 30 do 32 u nižim predelima, a u planinskim predelima od 20 do 24, dok će srednja minimalna temperatura biti u intervalu od 15 do 20. Očekuje se da ćemo imati od devet do 15 tropskih dana u Beogradu - stoji u prognozi RHMZ.

Kada su u pitanju noćne temperature, i narednih dana početkom jula, biće prilično visoke. Pogotovo u velikim gradovima zbog betona koji se pregrejeva.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati