Srbija

Direktno.rs

27. 06. 2022. 16:00 3

Meštani očajni: Zbog novca, priroda nam izumire

Meštani opštine Sombor, sela Čonoplja, godinama već biju bitku "sa vetrenjačama". Naime, veštačko jezero Čonoplja, koje je napravljeno ne tako davne 1984. godine, zbog firmi koje su do sada izbušile preko 15 bunara, ovom jezeru su poslednjih tri godine poremetile dotok vode u samo jezero. A sada je, maltene, zaustavila. Meštani su očajni, niko neće ni da ih sasluša, a kamoli pomogne.

 - Imamo veliki problem povodom tekućeg problema u vezi sa vestačkim jezerom na teritoriji opštine Sombor, tj. pored sela Čonoplja. Naime, postoji problem koji je pored mnogobrojnih uzroka, a između ostalog firma za preradu lešnika i proizvodnju sadnog materijala AgriSer doo, kao ogranak ili bliski saradnik italijanske firme Ferrero Rocher je izbušila preko 15 bunara izuzetno velikih kapaciteta (dubine i preko 200 metara) potpuno u poslednje tri godine poremetila dotok vode u samo jezero - kaže jedan od meštana i nastavlja:

 - A sada je, maltene i zaustavila. Jezero Čonoplja je napravljeno ne tako davne 1984. pregrađivanjem kanala i pravljenjem veštačke brane za koji naravno postoji projekat odnosno elaborat i sve uredne građevinske dozvole. Od nekadasnjih 50 hektara jezera sa prosečnom dubinom preko 5 i vise metara, sada je situacija da se na nekoliko stotina kvadrata voda svela na dubinu od 20 cm a u samom kanalu na sredini jezera nekih 60- tak centimetara.

Osim toga, on pridodaje:

 - Sama priroda, odnosno sve vrste slatkovodnih riba u kapitalnim veličinama, životinje i ptice su dovedene u pitanje izumiranja u vrlo kratkom vremenskom roku koje se meri bukvalno satima. Ako je cena ostvarivanja novčanog prihoda, kako onima koji su izdali dozvole za bušenje i registrovanje takvih arteskih bunara, tako i firmi koja se bavi preradom i proizvodnjom sadnog materijala i lešnika te da se pitanje takvog možda i jedinstvenog jezera te veličine i toga tipa unšsti u potpunosti, zbog materijanih sredstava pojedinaca onda je ova priča bespotrebna kao i obraćanje za pomoć u poslednje tri godine na maltene sva mesta od strane uprave "Udruženja sportskih ribolovaca Šaran iz Čonoplje".

Na pitanje da li su pokašali nekome da se obrate za pomoć, ovaj meštanin kaže:

 - Ipak se nije iznašlo rešenje, niti se obratio bilo ko za pomoć, iako je to jezero od pre par godina unazad u vlasništvu "Vojvodina voda" i tako se vodi pod parcelnim brojem u katastarskoj opstini. Izgleda više nikom nije važno,ili je važno da se takve stvari oćute zbog pravljenja nekih novčanih sredstava određenim pojedincima.

U nadi da ćete makar vi pokusati da podignete svest pojedinaca na neki način i da određene službe i institucije urade šta treba da se reši ovaj problem bilo kakvim rešenjem, zahvaljujem se unapred u ime udruženja sportskih ribolovaca, prirode i svih živih bića kojima preti izumiranje na samom jezeru..."  - kaže za kraj ovaj očajni meštanin.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati