Srbija

[ Izvor: Južne vesti ]

26. 04. 2022. 18:55 10

Odbornikove svinje prave haos u selu: "Preti nam i glumi žrtvu"

Meštani sela Pročolovci u opštini Crna Trava kažu da godinama muke muče sa svinjama Svetislava Đikića i optužuju ga da o njima ne vodi računa, ne hrani ih, pa često lutaju po selu i pustoše njive, ali i napadaju meštane. Sam vlasnik i odbornik u Skupštini Crne Trave negira optužbe komšija, tvrdi da je inspekcija nekoliko puta izlazila na teren i nije utvrđena niti jedna nepravilnost.

Kako tvrde Đikićeve komšije, svinje koje on čuva donose velike neprilike svima. Kažu i da su ranije pronašli uginulu svinju i o tome odmah obavestili nadležne inspekcije iz Niša i Leskovca koje su je odnele.

- Mučimo muku već godinama. Strahujemo svakako od neke zaraze, s obzirom na to da svinje žive u nehigijenskim uslovima - rekao je meštanin.

Problemi koji su nastali pre šest, sedam godina i pored žalbi ljudi nisu rešeni, iako su, kažu, na njihove pozive na lice mesta izlazile nadležne službe, kao i policija, ali i iz Ministarstva poljoprivrede, odakle su dobili odgovor da farma Svetislava Đikića ispunjava sve uslove za uzgoj svinja.

- Pokušavali smo prvo njemu da se obratimo, ali nam on sada preti i želi da od sebe napravi žrtvu. Nadležni dođu, vide o čemu se radi, a pogotovo policajci naprave zapisnik i to je to. Pisali smo i Ministarstvu poljoprivrede, odakle smo dobili odgovor da farma ispunjava sve uslove i da ima odgovarajuće objekte, koji su za to namenjeni. Ne znamo više kome da se obratimo - žale se meštani.

Dolazilo je i do napada, a veliki problem meštanima predstavlja to što u svojim dvorištima ne smeju ništa da zasade, jer to svinje brzo pojedu.

- Napala me je svinja, srećom je moj muž bio u blizini. Ja ponekad moram da nosim džak krompira i po 5, 6 kilometara, jer u svom dvorištu ne smem ništa da zasadim. Svinje to pojedu, ali naravno da nisu one krive. Moja snaja je trudna, mora da šeta, ali ne sme pa smo morali da je pošaljemo kod moje ćerke u Sloveniju - rekla je komšinica.

Još mnogo optužbi su meštani Pročolovca izneli na račun odbornika u Skupštini Crne Trave Svetislava Đikića, ali on sve te optužbe odbacuje i tvrdi da njegove svinje imaju sve uslove, kao i da su iz Ministarstva poljoprivrede dolazili i uverili se zbog čega on prima i subvencije, ali i ima svoj sajt na kome prodaje svinje.

- Šta su im to moje svinje uništile, gde su im dokazi. Proverite u Ministarstvu pravu istinu. Sve svinje su obeležene i ne vidim nikakav problem - rekao je kratko Đikić.

Novinari Južnih vesti posetili su selo Pročolovci i uverili se da svinje žive na otvorenom, ali i da lutaju po selu, a kada se priđe blizu kuće i "farme" Svetislava Đikića, oseća se jako neprijatan miris.

Zbog problema sa kojima se suočavaju, ali i čestih uvreda koje Đikić iznosi na račun komšija, oni su protiv njega podneli niz tužbi, koje se nalaze i dalje u postupku.

Inače, Đikić je sredinom prošle godine stupio i u štrajk glađu jer je tražio smenu predsednika Opštine Crna Trava Slavoljuba Blagojevića. Ipak štrajk je ubrzo i zvanično obustavljen nakon Đikićevog sastanka u Vladi Republike Srbije, odakle mu je obećano da će neko iz Kabineta premijerke Ane Brnabić posetiti Crnu Travu.

Osim toga, Đikić se početkom godine našao među uhapšenima zbog sumnje da su lažirali propratnice za nelegalno posečena drva u Surdulici, kao i za podstrekivanje na krivično delo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati