Srbija

[ Izvor: Nova.rs ]

13. 04. 2022. 16:15 5

"Nestale" tri tone keksa koje je Piksi donirao vrtiću u Nišu

Tri tone keksa koje je selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi donirao predškolskoj ustanovi "Pčelica" ta ustanova nije "papirološki" dobro ispratila, čak je i zagubila ugovor o donaciji, a zaposleni su nedavno morali da iznova pišu delovodnu knjigu za čitavu prošlu godinu kako bi u nju uneli i donaciju, izjavio je urednik portala "Niška inicijativa" Srđan Nonić.

Kako je rekao, on je od rukovodstva "Pčelice", zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja, tražio da mu se dostavi kompletna dokumentacija (ugovor o donaciji, dokument o prijemu, nalog za skladištenje i popisnu listu) koja je pratila donaciju, pošto je iz više izvora dobio informaciju da dokumentacija nije adekvatno sastavljena.

""Pčelica" mi je nakon 15 dana dostavila kopije traženih dokumenata, ali ne i kopiju delovodne knjige. Omogućili su mi naknadno uvid i uverio sam se da su tačne informacije koje sam dobijao, da su zaposleni morali da iznova pišu delovodnu knjigu. Ta knjiga je ispisana jednom istom hemijskom olovkom, jednim istim rukopisom, nije nigde izgužvana, izgleda kao da je upravo izašla iz knjižare. Zaposleni su morali da prepišu 600 do 700 stavki, da bi upisali i donaciju tri tone keksa", rekao je Nonić za Nova.rs.

Prema njegovim rečima, donacija nije upisana u delovodnu knjigu jer su u administraciji „zagubili“ ugovor o donaciji,  pa su naknadno uspeli da ga obezbede kada se pokrenulo pitanje ispravnosti dokumentacije.

„Pratimo dalje šta će se događati sa tom donacijom jer imamo informacije da će još jednoj količini keksa isteći rok trajanja. Krenuli su da daju deci taj keks van menija, ali je pitanje da li će stići da ga utroše na vreme“, izjavio je Nonić.

Ona je kazala da roditelji plaćaju punu cenu ishrane svoje dece u vrtićima i kada za užinu dobiju plazma keks.

Istakla je  da to nije jedina nepravilnost koja prati donaciju tri tone keksa „Pčelici“, već i da donacija nije evidentirana u delovodnoj knjizi.

"Donacija je stigla u „Pčelicu“ maja prošle godine, a direktorka Svetlana Mitić sve do marta nije dozvoljavala da se keks deli deci, iz razloga koji su samo njoj poznati. Zaposleni u kuhinji su u više navrata tražili da se keks uključi u ishranu dece, slali su mejlove direktorki, ali im nije odgovorila. Keks je bio „pod ključem“ u magacinu sve do marta kada je direktorka konačno shvatila da je potrebno da bude podeljen deci jer će mu isteći rok“, rekla je Milošević.

Prema njenim rečima, oko 150 kilograma keksa kome je istekao rok bio je poslat u vrtiće, ali su zaposleni srećom na vreme to primetili i deca ga nisu pojela.

Rukovodstvo "Pčelice" oglasilo se povodom tvrdnji urednika portala "Niška inicijativa" Srđana Nonića da donacija plazma keksa nije bila evidentirana u delovodnoj knjizi, već da je to naknadno učinjeno ispisivanjem cele delovodne knjige i istaklo da su njegovi navodi "neosnovani, neistiniti, proizvoljni i neargumentovani".

"Delovodna knjiga ustanove se vodi u skladu sa Zakonom o arhivskoj građi i arhivskom poslovanju i ostalim normativnim aktima ustanove. Noniću je 8. aprila omogućen uvid u delovodnu knjigu Javne predškolske ustanove „Pčelica“, po zahtevu koji podneo 22. marta. Pored toga,on je svoje pravo na traženu informaciju ostvario, odnosno putem e mail adrese su mu dostavljene informacije koje je zatražio u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja", naveli su u "Pčelici".

Kazali su takođe da je Nonićeva tvrdnja da plazma keks neće biti iskorišćen do važećeg roka upotrebe "paušalna i potpuno bez osnova".

"O rokovima upotrebe sa najvećim stepenom pažnje vode računa zaposleni u sektoru "Mladost" , kao i tome da plazma keks bude upotrebljen u roku važnosti. Svi Nonićevi navodi su rezultat njegove slobodne procene bez bilo kakvog pravno valjanog argumenta i osnova“, kazali su u "Pčelici".

Istakli su da je Javna predškolska ustanova "Pčelica" Niš ozbiljna, društveno odgovorna ustanova u kojoj boravi preko 6.500 dece i krajnje je neodgovorno i neprofesionalno iznošenje ovakvih tvrdnji bez bilo kakvih dokaza i osnova sumnje. To može, dodali su, ozbiljno štetiti kako ustanovi, tako i korisnicima usluga.

"Ovakvim neargumentovanim tvrdnjama remeti se rad, urušava ugled Javne predškolske ustanove "Pčelica" Niš, te će ustanova biti prinuđena da preduzme sve mere radi zaštite svog „imena“ i integriteta. Naša ustanova je redovno kontrolisana od strane Državne revizorske institucije, Gradske uprave za društvene delatnosti i drugih državnih i inspekcijskih organa, te ovakve navode smatramo malicioznim i krajnje tendencioznim", istakli su u "Pčelici".

Predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) Jelena Milošević kazala je da jednom broju zaposlenih u "Pčelici" direktorka te ustanove preti otkazom jer su ukazali da dokumentacija nije adekvatno vođena i da je delovodna knjiga falisfikovana.

Milošević je nedavno upozorila da je "Pčelica"  koja brine o 6.500 mališana, plazmu keks koju je toj ustanovi prošle donirao selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi, krenula najzad da daje deci, ali da roditelji plaćaju iako je reč o donaciji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati