Srbija

[ Izvor: Danas ]

24. 01. 2022. 20:38 1

Turcima milioni i posao naplaćivanja karata u Kragujevcu

Turska kompanija Kentkart dobila je posao naplate karata u vozilima javnog prevoza u Kragujevcu, saopšteno je Danasu iz JKP Šumadija.

Prema istim informacijama, odluka da se turskoj kompaniji Kentkart poveri posao naplate karata i upravljanje vozilima javnog gradskog prevoza u Kragujevcu, vredan 19,9 miliona dinara, doneta je nakon tendera raspisanog sredinom decembra prošle godine, a na koji se javila jedino ta kompanija.

Tender je raspisan za nabavku usluge iznajmljivanja i implementacije informacionog sistema za kontrolu i upravljanje javnim prevozom u realnom vremenu i opreme za automatsku naplatu prevoza.

Prema tenderskoj dokumentaciji, budući sistem koji će instalirati i kojim će upravljati Kentkart, sastoji se od dva podsistema.

Jedan je za upravljanje vozilima javnog prevoza u realnom vremenu i on podrazumeva i informisanje putnika odnosno monitoring, dok je drugi za naplatu karata sa kontrolom putnika – tiketing.

U ime Kentkarta, potpisnik ugovora je direktor Veljko Vlahović. Firma Kentkart Southeast Europe, do skoro je bila poznata pod imenom Apeks solution. U vreme osnivanja Apeksa 2009 godine, turski Kentkart je bio manjinski vlasnik sa 10 odsto kapitala.

Prema dostupnim informacijama, inače radi se o svima prepoznatljivom Bus plusu, koji iste ove poslove kao za Kragujevac, radi na teritoriji Beograda.

Kako je objavljeno, vlasnici većinskog udela je bila domaća kompanija Lanus, ali njeni vlasnici nisu bili vidljivi. Ostajali su ispod radara javnosti skriveni iza povezanih firmi kojima je osnivač bio Nenad Kovač, poznat i kao Neša Roming, piše u to vreme Pištaljka.

Četiri godine kasnije, Kentkart postaje većinski vlasnik sa 55 odsto vlasničkog udela, a Lanusov deo se procenjuje na 45 odsto u tom trenutku.

Samo dan kasnije, ovaj se Lanusov udeo smanjuje ne 21 odsto, „a u vlasništvo ulazi Sava Terzić i postaje vlasnik 24 odsto“, piše Nova ekonomija u februaru prošle godine.

Apeks menja ime u Kentkart, a direktor beogradskog Kentkarta od osnivanja je Veljko Vlahović.

Tender je raspisan zbog isteka ugovora sa firmom Apeks solušn, čiji je Kentkart pravni sledbenik, a koji važi do februara ove godine.

“Ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem, odnosno firmom Kentkart biće potpisan na period od 12 meseci. Trenutno je objavljena Odluka o dodeli ugovora na Portalu javnih nabavki i nakon isteka roka od 10 dana će biti potpisan ugovor, a sve u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama” – stoji u odgovoru na pitanja koja je Danas uputio JKP Šumadija.

Kentkart je dao ponudu u iznosu od 16,5 miliona dinara bez PDV-a, što sa zaračunatim PDV-om iznosi 19,8 miliona dinara.

Jedan od uslova na tenderu u Kragujevcu, bio je i da firma ima trogodišnje iskustvo u uslugama implementacije i iznajmljivanja sistema za kontrolu i upravljanje javnim gradskim i prigradskim prevozom i da tu uslugu vrši u realnom vremenu.

Razlog za raspisivanje ove javne nabavke je zato što postojeći ugovor za ove usluge ističe 11. februara 2022. godine, kaže se u odgovorima redakciji Danasa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati