Srbija

Direktno.rs [ Izvor: Telegraf.rs ]

22. 01. 2022. 12:33 4

Kolaps u saobraćaju zbog snega: A tek će biti mećave i leda

Velika količina snega koji je za kratko vreme pao u Srbiji već je izazvala kolaps na putevima, a došlo je i do više saobraćajki. Tako je u Ripnju, kako prenosi 192_rs, došlo do prevrtanja tri vozila, a u Vreocima je jedan automobil upao u jarak kraj puta. Došlo je do nesreće i na putu Bečej - Srbobran gde se prevrnuo kamion. U Batajnici je došlo do sudara kamiona i automobila, te je na ovom potezu saobraćaj otežan, a stvaraju se i kilometarske kolone.

Današnje jutro u Srbiji osvanulo je veoma hladno, a temperatura u Sjenici spustila se na čak -19 stepeni, na Kopaoniku na -15, a na Zlatiboru na -12. U većini ostalih predela Srbije će se, kako navodi meteorolog Đorđe Đurić, kretati od -8 do -1 stepen.

- Ovog prepodneva se sneg iz Vojvodine proširio se na celu severnu Srbiju, pa umeren do jak sneg ovog prepodneva pada u Vojvodini, u Beogradu i Šumadiji i zona padanja snega širi se i prema celoj centralnoj Srbiji. U toku današnjeg dana, sneg će se proširiti i na ostale predele Srbije, dok će istovremeno već do sredine dana sneg prestati da pada u Vojvodini, pa će posle podne biti sunčano, a krajem dana prestanak snega očekuje se i u Beogradu - kaže Đurić.

U predelima Srbije sa snegom danas se očekuje da padne 2 do 8 centimetara snega, pri čemu bi se toliko formirao ili za toliko povećao snežni pokrivač.

- Srbija se i danas nalazi između snažnog ciklona sa istoka i anticiklona sa zapada, pa će biti veoma izražen gradijent pritiska, što će usloviti da duva jak severozapadni vetar, pa se u predelima sa snegom očekuju vejavica i mećava. Pri ovakvoj raspodeli pritiska, očekuje se i dalji priliv hladne vazdušne mase sa severa - ističe meteorolog.

Maksimalna temperatura će se danas kretati od -1 do 3 stepena, u Beogradu do 1.

Sneg u Vojvodini prestaje u ranim popodnevnim satima a u Beogradu sredinom dana, rekli su za Tanjug dežurni prognostičari Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Na severu Srbije i u Negotinskoj Krajini u nedelju se očekuje sunčano vreme, uz umeren do jak jutarnji mraz, dok će tokom dana biti hladno.

- U ostalim predelima Srbije biće promenljivo oblačno i veoma hladno, uz ledeni dan, a na jugu i istoku sa snegom, uglavnom na planinama, uz snežnu vejavicu i mećavu. Duvaće umeren do jak severozapadni vetar. Minimalna jutarnja temperatura kretaće se od -10 do -3, a maksimalna dnevna od -2 do 2, u Beogradu do nule - kaže Đurić.

Tokom većeg dela sledeće sedmice Srbija će biti pod snažnim uticajem anticiklona, uz vazdušni pritisak koji će biti znatno iznad normale, pa će vreme biti uglavnom stabilno, a i kada bude snega, njega neće biti u većim količinama.

- U ponedeljak i utorak se takođe očekuju ledeni dani. Na severu Srbije će u ponedeljak biti sunčano i hladno, a u ostalim predelima promenljivo oblačno, u južnim i centralnim predelima povremeno sa snegom. U utorak suvo. Krajem dana i tokom večeri na severu, a u sredu i u ostalim predelima Srbije očekuje se prolazno naoblačenje sa snegom, dok se na severu već u sredu pre podne očekuje prestanak padavina. U većini predela palo bi 2 do 8 cm snega, dakle neće biti značajnijih padavina - ističe.

Jutarnja temperatura u ponedeljak biće od -10 do -5 stepeni, a u utorak lokalno i do -15, na Pešteru do -20. Maksimalna temperatura biće od -4 do 1, u Beogradu do -2.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati