Srbija

Direktno.rs

22. 01. 2022. 10:58 6

Nemaju vodu za piće, a uvode im digitalizaciju

Presednik Vlade RS Ana Brnabić je 2016. godine na poziv građana preko Tvitera posetila selo Brzan u Opštini Batočina kao Ministar u Vladi RS i obećala da će vodovod biti u što kraćem roku izgrađen jer je voda u bunarima neispravna. Sada je 2022. godina i vodovod još nije izgrađen, a građani piju, koriste za spremanje hrane i ličnu higijenu i dalje vodu iz bunara koja je neispravna. Takođe, deca koriste tu vodu iz školskih bunara kao i druge javne ustanove u tom selu, piše u zajedničkom saopštenju grupe građana "Sloboda", "Izlečimo Opštinu" i Naša kuća", koje prenosimo u celosti.


Primarna mreža vodovoda je izgrađena 2018. godine i od tada ništa nije urađeno po tom pitanju. Predsednik Opštine Zdravko Mladenović je u svom dopisu Vladi RS od 13. 01. 2022 godine naveo da je projekat za izgradnju sekundarne mreže vodovoda dostavljen Kancelariji za javna ulaganja, ali da oni do sada nisu odgovorili i nisu obezbedili sredstva za završetak vodovoda, iako ima obećanja Ane Brnabić da će vodovod biti izgrađen.
Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima izdvojila je više od miliona dinara za izgradnja primarne distributivne mreže vodovoda za naselje Brzan u Batočini. Firma "Telekomunikacija" d.o.o iz opštine Blace je izvodila radove, da li su ta sredstva pravilno raspoređena - ostaje na nadležnima da utvrde.

Iz svega navedenog može se zaključiti da vlast ne vodi brigu o ljudima i deci na selu jer se voda u bunarima i javnim česmama u selu ne kontroliše a obećanja se ne ispunjavaju. Dođu pred izbore, obećaju kule i gradove i onda se izgube i ništa nema od toga, što znači da ih interesuje samo vlast a ne zdravlje građana i dece koja piju neispravnu vodu.


Ovakvo stanje kontrole pijaćih voda je, najblaže rečeneo neodgovorno, a sve češći smo svedoci pojave crevnih bolesti izazvanih neispravnom vodom za piće. Pojedine seoske škole, vrtići i zdravstvene ustanove nemaju nikakve priključke na konrolisane vodovode, pa deca često koriste vodu iz nekontrolisanih javnih česmi i seoskih bunara.

Srbija je potpisnica Konvencije UN o pravima deteta, koja propisuje pravo deteta na najviši mogući standard zdravstvene i medicinske zaštite, definisane kroz oblasti zdrave životne sredine, čiste pijaće vode, dostupne sanitane vode i uravnotežene ishrane, kao preduslova za zdrav razvoj deteta. Najviši državni, pravni akt, Ustarv Republike Srbije, takođe je decidan u smislu prava svakog građanina na zdravu životnu sredinu, ali i izveštavanje o stanju.
Potpuno je nejasno da u 21. veku ljudi nemaju vodu za piće a uvodi se digitalizacija. Do tada se nadamo da neće biti još problema sa konzumiranjem neispravne vode jer ih je bilo u proteklom vremenu...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati