Srbija

S. M.

15. 01. 2022. 12:01 2

Nakon protesta progon: Branimo prirodu, oni nam sude!

Pred Prekršajnim sudom u Prokuplju počelo je suđenje Snežani Ilić po prekršajnoj prijavi saobraćajne policije da je navodno ona organizovala protest 4. decembra prošle godine na takozvanoj Kastratskoj petlji kod Kuršumlije, gde se okupilo oko 200 građana Toplice kako bi iskazali svoje neslaganje sa projektom Rio Tinto. Ilić je jedan od građana koji su prisutvovali, ali njoj nije jasno kako su je kategorisali kao organizatora. Ovom prilikom ona je iznela svoju odbranu, a ispred zgrade suda u Prokuplju podržala je grupa građana.

- Ovaj sudski proces podseća u kakvoj apsurdnoj državi živimo. Mi smo kao građani mirno iskazali svoje neslaganje sa projektom Rio Tinto i zakonom o eksproprijaciji koji je povučen. Branili smo zemlju i prirodu, a oni nam sude - kazala je Ilić.

Ona je podsetila da je za protest čula preko društvenih mreža i da je kao građanin prisustvovala istom. On je bio miran i nema osnova za sudsko gonjenje.

- Besmisleno je i to što je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić delimično usvojio zahteve protesta, pa je logično da je trebalo i prekinuti ove hajke, koje nisu zakonite, jer nas na samom protestu niko nije legitimisao, niti nam predočio da smo eventualno prekršili zakon - podseća Ilić i dodaje da je ovo besmisleno trošenje državnih resursa i vid represije.

Ona je prva osoba kojoj sudbinu određuje sud po prekršajnoj prijavi saobraćajne policije, koja je napisana na potpuno nezakonit način.

Prema našim saznanjima još tri osobe u Srbiji imaju zakazana ročišta po istom osnovu i sve su, kao i Ilić žene.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati