Srbija

S. M.

04. 01. 2022. 06:00 21

Policajci prekršili zakon, pisali prijave latinicom (FOTO)

Građani Kuršumlije, koji su prethodne dve nedelje dobijali prekršajne prijave u kojima se tvrdi da su 4. decembra blokirali magistralni put Niš-Priština kod katastarske petlje, žalili su se na te prijave. Kako kažu, ne razumeju ih, jer su policajci opisali događaj u kojem su navodno oni učestvovali na latinici!

Kako je obrazac za prekršajne naloge štampan na ćirilici, popunjavanje istog se obavlja na ovom pismu. To je i predviđeno Zakonom o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma, koji je donet 15. septembra ove godine, kada ga je i potpisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U članu 3 ovog zakona jasno se navodi da se "srpski jezik​​ i ćiriličko pismo, kao matično pismo, u skladu sa zakonom kojim se uređuje službena upotreba jezika i pisama, obavezno se upotrebljava u radu državnih organa, organa autonomnih pokrajina, gradova i opština, ustanova, privrednih društava i drugih organizacija kad vrše javna ovlašćenja, u radu javnih preduzeća i javnih službi,​​ kao i u radu drugih organizacija kad vrše poslove utvrđene zakonom kojim se uređuje službena upotreba jezika i pisama".

To automatski znači da su i policijski službenici u obavezi da koriste ćirilicu u zvaničnoj komunikaciji, a posebno u obrascima koji su na ćirilici!

Kako su oni prekršajne naloge popunjavali latinicom, građani se žale da ne razumeju to pismo, odnosno da ne mogu da pročitaju šta piše u nalogu.

- Ne slažem se sa prekršajnim nalogom i tražim sudsko odlučivanje. Nalog je na pismu koje ne razumem, i tražim da se poništi jer je suprotno zakonu - piše u jednom od zahteva za sudsko odlučivanje koji je podneo građanin Kuršumlije koji je dobio prekršajni nalog.

Uz to, po svoj prilici, kako je Zakonom o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma predviđeno da državna ustanova, službena lica i ostali, koji ne postupe po njemu, moraju da plate novčanu kaznu koja se kreće od 50.000 do 500.000 dinara, ili od 15.000 do 100.000 dinara, izgleda da će na kraju policajci, koji su očito neobavešteni, morati da plate kaznu, jer su prekršili zakon.

Minpuki ih očito nije obavestio da je donet taj zakon, a pitanje je da li i on zna da postoji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 21

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati