Srbija

Direktno.rs

27. 12. 2021. 10:05 27

"Možda će da budu malo otrovani" (VIDEO)

Кanadska kompanija "Dandi" (Dundee Precious Metals) iz Toronta namerava da otvori rudnik zlata Potaj čuka - Tisnica, u opštini Žagubica na Homoljskim planinama, a u samom procesu iskopavanja zlata koristio bi se cijanid. Ekipa TV N1 pitala je građane tog kraja šta misle o tome, a odgovor jednog čoveka odslikava stanje svesti u sadašnjoj Srbiji pod režimom Aleksandra Vučića.

- Ja sam za to da, ipak pošto su mi deca u inostranstvu, a ja sam tamo privremeno, da ako se otvori rudnik možda će da budu malo otrovani, ali ostaće narod ovde. Mi smo se ovde školovali na Rudniku, Bor i Majdanpek su odvajkada, još od Francuza... - rekao je Dejan Šćopulović iz Laznice.

Na pitanje Žakline Tatalović kako to misli "malo otrovani", odgovorio je:

- Vazduh je tako, šta?.. Mi smo navikli na arsen iz Bora, ovde se spuštao taj dim iz Bora, nije to nešto novo kod nas - reče i ostavi sve bez teksta.

Podsetimo, planirana proizvodnja kanadske kompanije je prerada 2,5 megatona godišnje. Međutim, pojedine ekološke organizacije strahuju da će zbog ovog rudnika biti ugroženo vrelo Mlave, Beljanica, ali i Homoljska potajnica, kao i životinjske vrste i arheološka nalazišta.

U septembru ove godine Ministarstvo građevinarstva je objavilo javni uvid Prostornog plana posebne namene za eksploataciju zlata za ovo područje. Najveći deo budućeg rudnika zauzimaju šume i šumsko zemljište, više od polovine odnosno 54 odsto, poljoprivredno i ostalo zemljište 35 posto, sama zona rudarske aktivnosti 3,6 odsto i građevinska područja naselja 1,3 posto. Prostorni plan obuvata ukupnu površinu oko 292 kvadratna kilometara.

Ono što najviše brine ljude je ADR postrojenje u kojoj će se nalaziti glavna procesna oprema, a u samom procesu koristiće se, kako navodi Prostorni plan, cijanid.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 27

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati