Srbija

Direktno.rs

26. 10. 2021. 11:33 0

SSP: Zašto su najteži bolesnici i stari prepušteni sebi?

"Građani Bačke Palanke više ne mogu da računaju na Službu kućnog lečenja, iako na zvaničnoj stranici Doma zdravlja "Dr Mladen Stojanović" ona još uvek zvanično postoji. Ta služba nekada je radila sa dve ekipe (dva lekara i dva medicinska tehničara), dok se broj poseta pacijentima kretao između 10 i 12 dnevno. Sada je to broj poseta na nedeljnom nivou, a neretko ni toliko", navela je Stranka slobode i pravde.

U saopštenju SSP, čiju sadržinu prenosimo u celosti, dalje se navodi:

"Pacijenti Službe kućnog lečenja su listom nepokretni ili slabo pokretni, boluju od teških bolesti kod kojih se ne očekuje izlečenje. Iako naši sugrađani gube bitku sa bolešću, nedopustivo je dozvoliti da sami prolaze kroz velike, višemesečne patnje. Palijativna nega, odnosno poseta tima Kućnog lečenja, predstavlja tračak nade koji obezbeđuje pacijentu da poslednje dane života provede dostojanstveno sa svojim najvoljenijima.

Broj pacijenata se nije smanjio, a neažurnost i nebriga o ovoj veoma osetljivoj grupi obolelih je ta koja je dovela i pacijente i njihove porodice u bezizlaznu situaciju. Pritužbe na ravnodušnost i neprofesionalnost ove službe su mnogobrojne. Porodice se upućuju na Službu hitne medicinske pomoći kojoj takva vrsta zbrinjavanja nije primarna. Hitna služba ih potom preusmerava na izabranog lekara, a ovaj opet na Kućno lečenje. U nemogućnosti da izađu iz ovog začaranog kruga, u trenucima kada je svaki momenat dragocen, a porodice su često i finansijski i emotivno iscrpljene, one pomoć traže u privatnoj praksi.

Stranka slobode i pravde zahteva od nadležnih da našim sugrađanima obezbedi dostojanstven tretman u trenucima kada im je briga društva i države najpotrebnija. Podsećamo na to da palijativna nega pokazuje nivo civilizacijskog razvoja jednog društva, a što je društvo siromašnije, to je ovaj vid podrške slabiji. Nažalost, u Bačkoj Palanci on gotovo i da ne postoji, što mnogo govori o trenutnom stanju društva", zaključuje se u saopštenju Stranke slobode i pravde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati