Srbija

Direktno.rs [ Izvor: Južne vesti ]

06. 10. 2021. 10:39 8

Profesor DIF-a umro u zatvoru, a ne u bolnici kako tvrdi Ministarstvo

Iako u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde tvrde da je profesor niškog DIF-a Saša Marković preminuo u prokupačkoj Opštoj bolnici, u dokumentu Zavoda za sudsku medicinu iz Niša koji je radio obdukciju preminulog stoji da je on umro u Okružnom zatvoru u Prokuplju, gde je bio na izvršenju jednogodišnje kazne zatvora.

Na sumnje porodice preminulog Markovića da je umro u zatvoru, a ne u prokupačkoj Bolnici kako su im Zavodu rekli, odgovorili su iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Objasnili su da je nakon pogoršanja zdravstvenog stanja, Marković prebačen kolima Hitne pomoći u Opštu bolnicu Prokuplje i da je nažalost tamo preminuo, o čemu je pisao i naš portal.

Ova tvrdnja nije se poklapala sa odgovorom koji su novinari Južnih vesti (i Direktno) dobili iz Bolnice nekoliko sati nakon smrti Markovića, a to je da u toj zdravstvenoj ustanovi pacijent pod takvim imenom i prezimenom nije primljen. Da profesor Saša Marković nije umro u Bolnici potvrdili su i juče, pišu Južne vesti.

To potvrđuje i obdukcioni nalaz koji potpisuje lekar Zavoda za sudsku medicinu u Nišu koji je obavio obdukciju, gde stoji da je umro od akutne bronhopneumonije, upale pluća koju je izazvao virus korona, a za mesto nastupanja smrti navode Okružni zatvor u Prokuplju na adresi Nikodija Stojanovića Tatka, broj 6.

U dokumentu stoji i da je smrt nastupila u 5:35.

Advokat porodice preminulog osuđenika Vladimir Todorić kaže da je prokupački zatvor kriv za njegovu smrt.

- Čovek je molio bukvalno za bolnicu i nisu mu dali. Dva poslednja dana nije mogao ni da jede, a ni infuziju mu nisu dali. Na kraju posle svega daju neistinite izjave o mestu smrti. Neko će morati da odgovara za ovu smrt. Upravnik zatvora je dužan bio da omogući bolničko lečenje težim slučajevima, a to je jasno kada osuđenik nije u stanju da jede - kaže Todorić.

Nakon smrti profesora, njegova porodica poziva na odgovornost nadležnih i traži da ispitaju ovu smrt. Porodica navodi da su danima pre smrti u agoniji pokušavali da saznaju da li, nakon što mu je početkom nedelje potvrđen virus korone, u zatvorskoj jedinici zatvorenog tipa ima adekvatnu negu.

O ovom slučaju je i Služba Zaštitnika građana pokrenula postupak kontrole prokupačkog zatvora.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati