Srbija

S. M.

04. 10. 2021. 16:01 3

SNS firma ograničila ljudima i vodu za piće?!

Meštani Prolom banje koji pripadaju južnoj strani nemaju vodu za piće, ni kanalizaciju, a od ove godine im je ograničeno uzimanje prolom vode koju toče na česmi, odnosno izvorštu koja je u krugu Hotela Radan. Zbog toga su oni odlučili da uzmu stvar u svoje ruke i najavljuju proteste, jer smatraju da je voda, kao prirodno dobro svima dostupna, a ne samo A.D. "Planinci" koja je napravila fabriku vode i u čijem vlasništvu je i hotel sa izvorom.

Građani su kivni i na predsednika Mesne zajednice Dejana Živanovića, koji, kako kažu, ne radi ništa da bi pomogao stanovništvu, pa su podneli zahtev za njegovu smenu. Traže odgovore i od opštine Kuršumlija, ali ona za sada ćuti.U ovoj banji ima oko 2.000 objekata, od toga je oko 200 domaćinstva. Zimi u banji je 20 domaćinstva, odnosno kuća u kojima su meštani.

- Ovako više ne može da se živi. Mi sakupljamo kišnicu i koristimo je kao tehničku vodu, a za piće nam je dozvoljeno da uzmemo do tri flaše od litar i po. Mislite da sa šest litara vode dnevno može da se sve završi? - kaže Lili Jankovski koja je od strane meštana izabrana da ih predstavlja kao predsednik odbora.

Oni se već nekoliko puta okupljaju u centru banje i pokušavaju da reše problem. Pozivali su i nadležne da razgovaraju sa njima, ali im se niko nije odazvao.

Lili Jankovski kaže da je ove godine sve kulminiralo i da je ispred izvorišta postavljen stražar, koji čak prosipa vodu onima koji dođu sa balonom.

- To je bahato i neljudski. Da živimo u apsurdnom vremenu pokazuje i to da nam je zabranjeno da kopamo bunare u svoja dvorišta, a istovremeno nemamo vododvod koji se gradi od 2015. godine i još nije završen - objašnjava naša sagovornica.

Dodaje da su u "Planinci" uzurpirali vodu i da im je to jednom 2010. godine osporeno preko Ministarstva za energetiku, ali da su nakon tri meseca preko drugih ministarstva dobili dozvole da samo oni eksploatišu ovu vodu.

- Za razliku od nas sa južne strane, na severnoj, gde žive "gospoda" ima i vodovoda i kanalizacije, a ona, čak i iz hotela Radan ide direktno u Prolom reku - dodaje Lili Jankovski.

Predsednik Mesne zajednice Prolom banje Dejan Živanović se nije javljao na telefon, koji je, gle čuda, umrežen broj A.D. "Planinke", a na naše pozive nije odgovarao ni predsednik kuršumlijske opštine Vojimir Čarapić. Jedino smo od direktora Prolom banje Zlatka Veljovića dobili odgovor. On kaže da prolom vodu na izvoru mogu da koriste svi korisnici, gosti hotela, posetioci, meštani, bez ikakve nadoknade. Dozvoljeno je točenje u flašama za dnevne potrebe.

- Nije dozvoljeno točenje u plastičnim kanistrima zbog higijenske ispravnosti, po preporuci struke. Ono što ja pouzdano znam, oko vodosnabdevanja Prolom Banje da je projekat završen. Ministarstvo privrede je potpisalo Ugovor sa izvođačem radova, uz garancije izvođača radova Ministarstvu da će radovi biti završeni. Znači, pod potpunom kontrolom je Ministarstva. Opština je samo učesnik sa delom sredstava za ovu investiciju. Sve potrebne informacije je najbolje da potražite u Opstini Kuršumlija. To što pojedinci žele da ovaj ozbiljan problem vodosnabdevanja pretvore u političke igre je druga priča - kazao jeVeljović.

Meštani neće odustati i za naredne dane najavljuju nove korake.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati