Srbija

Direktno.rs [ Izvor: Rešetka.rs ]

21. 09. 2021. 14:05 4

U Leskovcu i danas protest advokata: VKS tera sudije da crvene pred narodom

Leskovački advokati su se i danas okupili ispred zgrade Osnovnog suda u ovom gradu u znak protesta zbog promene pravnog stava sudova u vezi dozvoljenosti ugovaranja i naplate troškova obrade kredita od strane banaka.

Zajednica advokata Leskovac upozorava građanstvo da je na delu "nečuvena povreda načela pravne sigurnosti i pouzdanja u pravosuđe ove zemlje", čije saopštenje prenosimo u celosti:

- Pošto se u dva navrata nije uspelo sa naumom da se "nađe brzo rešenje za tužbe protiv banaka" kako je to početkom godine od vlade tražio MMF, udruženja banaka i stranih investitora, prvi put sa izmenom Zakona o parničnom postupku kojim bi se osujetilo pravo građana na pristup sudu, a drugi put sa "autentičnim tumačenjem" kojim se menja smisao zakona, ovaj put otišlo se korak dalje, pa se menja ustaljena sudska praksa.

Sudije najvišeg suda u zemlji, koji bi prvi trebalo da čuvaju ugled i dostojanstvo pravosuđa, dozvolili su sebi da pod pritiskom bankarskog lobija i izvršne vlasti izmene svoje dosadašnje stanovište, usvojeno još 2000. godine, a potvrđeno zaključkom istog tog suda iz 2018. godine, da su ugovaranje i naplata troškova obrade kredita od strane banaka nezakoniti.

Na taj način doveli su stotine hiljada građana svoje zemlje, u čije ime navodno donose i izriču presude, u situaciju da će izgubiti već dobijene parnice i bankama morati da nadoknađuju desetine hiljada dinara na ime troškova sudskog postupka.

Takođe, kao najviša sudska instanca čija je zakonska uloga da ujednačuje sudsku praksu nižestepenih sudova, menjajući svoj stav i odluke doveli su svoje kolege sudije osnovnih, viših i apelacionih sudova u situaciju da moraju crveneti pred svojim komšijama, rođacima i prijateljima, kao da nisu završavali isti fakultet, polagali iste ispite i radili isti posao.

Ako je do sada i bilo privida pravne sigurnosti i nekakvog pouzdanja u zakon, od sada ga više nema, pa građani slobodno mogu očekivati da će im se politika mešati i u sporove međe sa komšijom.

Advokatura, čiji je ustavni zadatak da štiti prava i interese građana, ostaje čvrsto posvećena svojoj ulozi u pravnom sistemu ove zemlje, te će preduzeti sve mere koje joj stoje na raspolaganju da bi se zaštitila vladavina zakona i nezavisnost pravosuđa, uključujući i proteste i obustavu rada - stoji na kraju saopštenja koje je potpisao advokat Branislav Cvetković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati