Srbija

S. M.

07. 09. 2021. 14:20 1

Radnici na vatri, a strane fabrike ucenjuju državu

Odluka da “Ši Von” iz Niša, kao ćerka Kompanije “Jura” ugasi jedan od dva pogona i tako se “otkači” 224 radnika, koji su za stalno, a preći će u “Juru” na određeno vreme je pokušaj da se uceni država kako bi dobili još subvencija. Na ovaj način, ta niskobudžetna industrija, odnosno lešinarske firme, kako ih ja zovem uzimaju sve benifite i trguju - kaže predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović.

On dodaje da su odabrali odličan termin, šest meseci pred izbore, jer će tako najbolje uceniti državu.

- Nažalost, pojaviće se masa novih fabrika koji će na isti način da postupaju sa našim radnicima. Sada dolazi na naplatu ono nerazumno davanje subvencija stranim investitorima, kada se pravila veštačka atmosfera da smo mi država blagostanja u kojoj nema nezaposlenih. Ispostavilo se da smo država jeftine radne snage, a ti nazovi strani investitori samo su maksimalno sve iskoristili - dodaje Veselinović.

On smatra da je ”Jura” najgori poslodavac u Srbiji i nada se kada dođe sloboda da će to da bude prva kompanija koja će biti izbačena, a njena imovina konfiskovana.

“ŠI Von” je već poznat po tome što je početkom februara SMS porukama otpustio oko 200 radnika, ali država nije stala iza njih, iako je poslodavcu dala 10 miliona evra subvencija, a po radniku 10. 000 evra. Fabrika je otvorena 2011. godine, a subvencije koje je po raznim osnovama dobila od države su već prošle, odnosno, rok za njihovo trajanje je završen, pa nemaju obavezu prema Republici Srbiji. Ovaj pogon koji se gasi proizvodi instalacije i svi zaposleni su primljeni u stalni radni odnos. Kao razlog za gašenje navodi se veliki poslovni gubitak, a obaveštenje o tome javnosti je obelodanila Niška inicijativa.

Radnici pogona koji se gasi biće prebačeni u “Juru” na određeno vreme od šest meseci, nakon čega će verovatno biti pušteni niz vodu. Ukoliko ne pristanu da pređu u “Juru” nemaju prava na otpremninu. U fabrici ostaje 396 zaposlenih koji nemaju ugovore na neodređeno vreme i čine pogon žica i pitanje jedo kada će oni raditi. 

Mi smo probali da dobijemo komentar na broj telefona koji je jedini povezan sa fabrikom “Ši Von” ali je on isključen.

Nedavno je i italijanski “Geoxa” koji je imao fabriku u Vranju zatvorio svoju proizvodnju. Tada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao  da će svi radnici biti zbrinuti, ali, kao i obično, sve je ostalo na obećanju.  

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati