Srbija

[ Izvor: Mediji ]

31. 08. 2021. 18:44 0

U septembru nas čeka topli ciklon, pa nagli obrt

Velike razlike u temperaturi obeležile su poslednji avgustovski vikend u Srbiji i prema najavama meteorologa "posle obilnih padavina u proteklim danima pred nama je pretežno suv period". Temperatura će postepeno da raste i u narednom periodu možemo očekivati sunčane dane sa 25 do 30 stepeni Celzijusovih.

Prvi dani u novoj sedmici i novom mesecu donose hladna jutra, u planinskim kotlinama jugozapadne Srbije vrlo hladno vreme uz minimum 3 stepena, dok bi tokom dana bilo promenjivo oblačno i uglavnom suvo uz dnevne temperature od 17 do 23 stepeni Celzijusovih. To potvrđuje u objavama vremenskih prognoza i meteorolog Marko Čubrilo.

- Naoblačenje uz slabu kišu ponegde možemo očekivati u sredu, a zatim barem do oko 9. septembra suvo i stabilno i polako sve toplije vreme. U utorak, u odnosu na ponedeljak, neće biti veće promene, ali će krajem dana na severozapadu biti nešto više oblaka kao najava premeštanja novog, slabog, hladnog fronta u sredu, kada će uz prolazno naoblačenje i jačanje severozapadnog vetra ponegde biti slabe, prolazne, kiše ili retkog pljuska i to uglavnom nad severnim i istočnim predelima. U utorak dnevni maksimum od 18 do 25 stepeni Celzijusa, na jugu oko 30, u sredu dnevni maksimum ponovo u manjem padu i trebao bi se kretati od 14 do 21 stepen - kaže Marko Čubrilo.

Od 2. septembra, u četvrtak, i do kraja nedelje jutra će biti vrlo sveža, ponegde uz pojavu magle. Tokom dana će, najavljuje Čubrilo, uglavnom biti pretežno sunčano i polako toplije ali sve do oko 7. septembra maksimumi na kopnu neće prelaziti 26 stepeni Celzijusa i uglavnom će se kretati od 20 do 25 stepeni.

- Oko 8. septembra, formiranjem ciklona nad Đenevskim zalivom, uslediće dotok još toplijeg vazduha i maksimumi na kopnu će se ponegde kretali oko 30, a na jugu i do 32 stepena Celzijusa. Vetar bi se okrenuo na južni i jugoistočni, dok bi na Jadranu duvao jugo. Za sada deluje da taj ciklon neće u većoj meri širiti uticaj ka kopnenom delu regiona, dok modeli posle 13. septembra. povećavaju amplitudu sinoptike što bi mogao biti signal da nas sredinom meseca čeka jače pogoršanje i zahlađenje - poručuje Čubrilo.

I prema ranijim najavama meteorologa, profesora geografije iz Novog Sada Marka Čubrila, početak septembra, posle kraćeg kišnog i hladnog perioda, ponovo donosi više sunca, promenjivu oblačnost uz male šanse da samo ponegde bude prolazne slabe kiše.

- Negde prema sredini meseca ili malo ranije, ima signala za novo zahlađenje ali uz vrlo malo padavina. Obzirom da će se oko 6. septembra. ka evropskom delu Atlantika približavati bivši tropski ciklon (uragan) svaka prognoza posle tog datuma je upitna. Sumirano, posle prve nedelje septembra koja bi donela dosta sveže vreme uz ređe padavine, može doći do konkretnijeg otopljenja.

Prema najavi RHMZ, pozno leto se nastavlja i u prvoj polovini septembra.

- Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0,7 stepeni Celzijusovih u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha od 14 stepeni. Srednja maksimalna temperatura vazduha biće tokom septembra oko 24 stepena. U Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 41 mm – navodi se na sajtu RHMZ.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati