Srbija

S. M.

11. 06. 2021. 10:16 2

Sami sebe zamrsili, pa zovu narod u pomoć

Grad Prokuplje objavio je na svom zvaničnom sajtu anketu kojom poziva građane da odluče o sudbini najvećeg i najvažnijeg Javnog komunalnog preduzeća "Hammeum". Mnoge je to zbunilo, jer je već odlučeno na ranijim skupštinskim sednicama da se iz ovog preduzeća odvoji vodovod, groblje i kanalizacija, a parking servis, zelenilo, tržnica i čistoća da idu pod javno-privatno partnerstvo. Samo pitanje u anketi je subjektivno: "Da li ste za reorganizaciju, ili podizanje kredita i podršku "nerentabilnosti” preduzeća?"

I neupućenima je prva opcija i jedina moguća, jer stanje u preduzeću znaju samo rukovodioci i gradska uprava, a ne obični građani.

- Zbunjeni su ne samo građani, nego i mi radnici i sindikalisti, jer nam ništa nije jasno. Ako se već odvaja vodovod, zašto se pominje reorganizacija? Zašto nisu pitali da li su građani za to da se privatizuje, ako im je važno mišljenje građana. Ne razumem o kojoj reorganizaciji pričaju, kada je proces odvajanja već započeo - komentariše ovu svima zamršenu situaciju predsednik jednog od dva reprezentativna sindikata u JKP "Hammeum" Boban Cvetković.

On podseća da su oba sindikata još u septembru prošle godine predlagala reorganizaciju koja je trebalo da se završi do Nove godine, ali se ona nije desila.

- I ako već pita, zašto izdvaja 120 radnika za vodovod bez konsultacija sa bilo kim - pita Cvetković.

Gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović kaže da anketa nije čudna, nejasna, jer on pita šta će se desiti sa onima koji ostaju posle odvajanja vodovod, kanalizacije i groblja u novo preduzeće.

- Ostaju četiri delatnosti koje moramo da rešimo. Sa druge strane, kako smo na poslednjim izborima dobili apsolutnu podrušku građana smatram da treba da čujemo njihovo mišljenje i da kada odbornici odlučuju o sudbini znaju šta građani žele - objašnjava gradonačelnik Aranđelović anketu i dodaje da njeni rezultati nisu odlučujući.

Za dve nedelje koliko traje anketa glasalo je 573 lica, a Grad Prokuplje po popisu iz 2011. godine ima 27.333 stanovnika u samom gradu.

JKP "Hammeum" je nastao spajanjem upravo svih ovih preduzeća 2015. godine i kako je tada SNS vlast naglašavala to se čini da bi se smanjili troškovi. Ipak, ostali su svi direktori, mnogo zaposlenih je dodato i od sredine prošle godine se pominje odvajanje. Odbornici su prošle godine dali zeleno svetlo za javno-privatno partnerstvo. Govorkalo se da će na primer Čistoću da preuzme austrijska firma "Por Werner Weber" koja obavlja uslugu iznošenja smeća. Nju su uvele demokrate i dale ugovor o ovoj uslizi na 25 godina, što su godinama unazad  naprednjaci kritikovali kao katastrofu, ali se sada ta katastrofa ne pominje. Za parking postoje takođe zainteresovani privatnici, bliski SNS iz okoline.

Opšti je utisak da za sada samo retki znaju kakva će zaista da bude sudbina JKP”Hammeum”.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati