Srbija

[ Izvor: 021.rs ]

09. 06. 2021. 17:35 3

Oštetili "Novi Sad - Gas" za osam miliona evra

Protiv pet osoba su podnete krivične prijave, a dvoje njih je uhapšeno, zbog sumnje da su od 2014. do 2018. godine ošteti DP "Novi Sad - Gas" za više od osam miliona evra.

Oni se terete da su pribavili sebi i drugim pravnim licima protivpravnu imovinsku korist u iznosu koji premašuje osam miliona evra, odnosno 931.877.352 dinara, a sve na štetu novosadskog društvenog preduzeća, saopštilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal, prenosi novosadski portal 021.rs

Uhapšeni su B. M. (77) i M. M. (32), dok J. V. (80) nije uhapšen zbog zdravstvenog stanja, već će protiv njega biti podneta krivična prijava. U bekstvu se nalaze Kazahstanci N. K. Z. i F. H. Z. 

Kako se navodi u saopštenju, uhapšeni su osnovali preduzeće "Selinus Gas & Oil" u Novom Sadu, te su u njemu obavljali funkcije vlasnika i odgovornog lica. Strani državljani koji se nalaze u bekstvu su, kao vlasnici i odgovorna lica, kompanija "Selinus LTD" iz Londona i "Mat Enterprise" iz Kazahstana.

Cilj osnivanja preduzeća bilo je izvlačenja novca iz društvenog preduzeća, što nije prolazilo bez znanja J. V, nekadašnjeg direktora "Novi Sad Gas". Novac se izvlačio kroz izdavanje menica kao sredstva obezbeđenja. J. V. se sumnjiči da je potpisivao blanko menice, iako je znao da se novac neće vratiti preduzeću DP "Novi Sad gas".

Takođe se sumnja da je on neosnovano podigao 34.000.000 dinara sa blagajne ovog preduzeća i predao ga na ruke osumnjičenom B. M.

Primljene pozajmice privrednih društava pod kontrolom uhapšenih i stranih državljana nisu vraćane, već su namirivane aktiviranjem menica društvenog preduzeća u izvršnom postupku. 

Ono što je usledilo jeste to da su sredstva po osnovu ostvarenih pozajmica simulovanim pravnim poslovima, umesto vraćanja zajmodavcu, odnosno društvenom preduzeću, preneta na strana pravna lica pod kontrolom navedenih stranih državljana, pa je na taj način kao i drugim brojnim zloupotrebama za društveno preduzeće "Novi Sad - Gas", nastala šteta u ukupnom iznosu od 931.877. 352 dinara.

Osumnjičenima je određeno policijsko zadržavanje i oni će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni u Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati