Srbija

[ Izvor: N1 ]

09. 06. 2021. 17:25 9

Vlast krije izbore za mesne zajednice, a štampaju se flajeri sa Vučićevim likom

Izbori za savete mesnih zajednica koji se održavaju u više mesta u Vojvodini podigli su političke tenzije. Više neformalnih grupa građana i pojedinaca odlučilo je da se kandiduje na izborima za najniži nivo mesne samouprave, na kojem godinama dominira vladajuća Srpska napredna stranka. U Novom Sadu izbori za 42 od 47 mesnih zajednica održavaju se u nedelju, 13. juna, a za razliku od ranijih, na biračkim listićima našlo se više desetina nezavisnih kandidata. Imaju li šanse da odškrinu vrata mesnih zajednica koje su, kako kažu, sada uglavnom zatvorene za građane?


Šta čini komšiluk? Zgrade, obližnji parkić, možda omiljeni kafić - i pre svega ljudi. I verovatno svako od njih ima ideju kako bi njihov kraj mogao da bude lepši i bolji. Upravo zato se Višnja Baćanović kandidovala za mesto u Savetu MZ naselja u kom živi već 30 godina.

Na listi „Komšije - Liman III“ Višnjino ime našlo se pored još sedam nestranačkih kandidata.

- Mi živimo svi ovde godinama, i to je velika odgovornost, da ti komšiji svog sa sprata, da mu pogledaš u oči i da mu kažeš kao "e, ništa mi nismo uradili". Nekako je to super, zato što je taj pritisak stvarno velik. I ono što je još jako važno to su izbori koji su nestranački, tako da tu možemo da se uključimo mi koji prosto nećemo da budemo, niti jesmo, niti smo ikad hteli da ulazimo u politiku na taj način, da se kandidujemo za neke funkcije kroz političke stranke - rekla je Baćanović za N1.

Iako na papiru nestranački organ samouprave, u praksi stolice u mesnim zajednicama drže članovi i simpatizeri Srpske napredne stranke , kaže Zoran Gajić iz Grupe za konceptualnu politiku.

- SNS je mesne zajednice preuzela 2012. godine sa dolaskom na vlast u grad i od tada mi nemamo savete MZ u kojima sede i članovi drugih partija. Problem je sa MZ od početka što partijama nije mesto u njima. U njima bi trebalo da sede komšije koje su građani neposredno birali - tvrdi Gajić.

Zato se Gajić i sam kandidovao za mesto u savetu MZ Jugovićevo na Detelinari.

Zašto je važno ući u Savet MZ, pa makar to bio i jedan građanin, komšija, koji će ući u taj partijski aranžman u Savetima? Razlog je taj da se rad u MZ učini javnim jer stranke i vlast, vladajuća koalicija koja stoluje i u MZ, ona skriva i rad MZ, kao što sada od građana skriva i da se održavaju i izbori za mesne zajednice, navodi Gajić.

O izborima ne izveštavaju ni lokalni mediji, ni pokrajinski javni servis. Neke vesti ipak procure.

U prethodnom periodu iz više vojvođanskih mesta gde se takođe održavaju izbori za Savete MZ stizale su vesti o tome da SNS pokušava da manipuliše izborima čak i na ovom nivou. Prvo uvođenjem overe potpisa podrške kandidatima, zatim oonemogućavanjem učestvovanja posmatrača na izborima, a iz pojedinih MZ kao što su Melenci kod Zrenjanina stizale su i vesti o kupovini glasova, pretnjama, ucenama pa i crnim džipovima u okolini glasačkih mesta na dan izbora.

U novosadskom naselju Telep pojavili su se flajeri sa likom predsednika Vučića i gradonačelnika Vučevića. I u drugim delovima grada primećeni su štandovi SNS koji su delili svoje promotivne materijale i liste kandidata. Istovremeno, za šansu da utiču na to šta će se dešavati u njihovom komšiluku, bori se više desetina nezavisnih i nestranačkih kandidata u Novom Sadu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati