Srbija

S. M.

09. 06. 2021. 22:00 2

Teraju decu da prelaze kilometre da ne bi gasili odeljenja

U selima između Kuršumlije i Lukovske banje deca su prinuđena da idu u isturena odeljenja Osnovne škole "Miloje Zakić" iako su ona dalja po kilometraži od matične škole. Tako da je trenutno šest đaka koji zajedno sa nastavnicima i učiteljima putuju do tih isturenih odeljenja i prelaze ogromnu kilometražu do škola. Među njima je i dete koje radi po IOP .

Najupečatljiviji primer je dečak iz sela Dankovići, koje je od Kuršumlije udaljeno svega tri kilometara, a koji već četiri godine putuje u školu u Lukovskoj banji udaljenoj 33 kilometra od njegove kuće u jednom pravcu i jedini je učenik osmog razreda. Svi njegovi vršnjaci idu u matičnu školu u Kuršumliji. Zanimljivo je da je prvo selo kada se iz Kuršumlije krene ka Lukovskoj banji baš selo Dankovići.

- Kada smo se doselili iz Beograda, direktorka škole Radica Jović nam je rekla da mora da ide tamo, jer ne postoji prevoz iz Dankovića do Kuršumlije. Tako je ostalo i za par dana završava - potvrdila nam je majka dečaka Milica T.

Slično je i sa ostalim učenicima. Pre dve godine postojala je škola u selu Žuč, gde je krenula i devojčica iz Selove, ali su je prebacili u Merćez, a ostala su još dve godine nastavila u školi u selu Žuč. Pre dve godine ta škola je zatvorena. I tako je prvak umesto da ide u školu koja je najviše kilometar od njene kuće, putovala i putuje i dalje 15 kilometara u jednom pravcu do odeljenja u Merćezu.

- Moje dete, evo, završava četvrti razred i ide u odeljenje koje je u selu Merćez, jer je u selu Žuč ugašena škola. Tamo je sama i svakoga dana sa učiteljem putuje. Više ne želi da ide tamo, želi da bude sa ostalom decom. Već sam bila na razgovoru kod direktorke i treba da odem opet ovih dana. Ako ne nađemo rešenje, obratiću se nadležnom ministarstvu - jada nam se majka devojčice Zdravka R.

Tako je i sa onim učenicima koji iz Selove putuju preko sela Žuč, do Lukovske banje čak 26 kilometara u jednom pravcu, a Kuršumlija i matična škola su im na 10 kilometara.

- Radi se o drastičnom kršenju dečjih, odnosno učeničkih prava od strane uprave škole i direktorke R.J. Odluka o ovakvom razmeštanju učenika sa opterećenjem i bespotrebnim putovanjem od 70, 60, 50 kilometara u oba traje u kontinuitetu više godina i predstavlja, po mom mišljenju, nezakonito, nehumano i ponižavajuće postupanje, zanemarivanje i izloženost dece opasnosti po zdravlje i duševni razvoj - kaže dr Suzana Stajković, koja je potpredsednica kuršumlijskog odbora Stranke slobode i pravde.

Prema njenom mišljenju, motiv je čuvanje radnih mesta i politička namirenja, jer kako kaže, direktorka pripada vladajućoj SNS opciji i zadatak zapošljavanja članova je na prvom mestu, makar je to preko leđa nejači od sedam, 10, 12 godina.

- Nečuvena je bezobzirnost i neljudskost koju direktorka, koja je po profesiji učiteljica, pokazala prema deci, kao i psihološko-pedagoška služba u školi. Postavlja se pitanje i krivične odgovornosti, kao i pitanje licence za rad odgovornih. Oni koji rade protiv interesa dece nemaju po mome mišljenju šta da traže u prosvetnom sistemu Srbije - zaključila je dr Stajković.

Ona je pozvala nadležno Ministarstvo prosvete i ministra da hitno reaguju i stave se na stranu dece i da se odmah prekine sa maltretiranjem dece i obezbedi dalji nesmetan pristup normalnim i jednakim uslovima obrazovanja kako bi se omogućilo pravo da individualno i kolektivno razvijaju svoje ličnosti.

Probali smo da dobijemo komeentar od direktorke škole Radice Jović, ali ona nije odgovarala na naše pozive, niti na SMS poruke.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati