Srbija

Direktno.rs

16. 04. 2021. 15:31 0

"POTPIŠI, PRODIŠI" Zeleni baloni za čistiji vazduh

Udruženje građana Srbija u pokretu ponovo pokreće kampanju „Potpiši prodiši“, kojom se zalaže za zabranu prodaje sirovog lignita privatnim licima i prelazak na kvalitetnije vrste uglja. Glavna akcija u okviru kampanja, skupljanje potpisa za narodnu inicijativu, je započeta u martu, međutim kako epidemiološki i vremenski uslovi nisu dozvolili njenu realizaciju, kampanja je pauzirana.

Čuveni zeleni baloni biće simbol kampanje i ovog puta. Cilj je isti, u roku od sedam dana potrebno je skupiti 30.000 potpisa podrške građana na nivou cele države i pokrenuti narodnu inicijativu za promenu Zakona o zaštiti životne sredine.

Kampanju su još prvog puta podržale mnoge javne ličnosti, a podrška nije izostala ni ovog puta. Na sajtu potipisiprodisi.rs biće objavljene lokacije na kojima će se nalaziti zeleni baloni kao i naši volonteri koji će prikupljati potpise.

U nekoliko gradova u Srbiji, od 19. do 26. aprila. građani će moći da svojim potpisom podrže predlog izmene zakona koji su pisali profesori sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, na katedri za zaštitu životne sredine.

Zagađenost vazduha, kako navode iz ovog udruženja, nije novost, ali u doba pandemije koja je povezana sa respiratornim oboljenjima on predstavlja još veći problem. Tržište nudi različite energente, ali najopasniji jeste sirovi lignit bez tehničke obrade jer sadrži preko 50% vlage i 15% pepela.

- Još jedna mana ovog lignita jeste veoma mala toplotna moć, i zbog toga da bi se zagrejali njime stanovnicima bi trebala veća količina ove vrste lignita. Ono što je njegova prednost jeste cena, ali na godišnjem nivou sušeni, odnosno obrađen lignit koštao bi samo 2.5% više, međutim zdravlje stanovništva bi bilo pod mnogo manjim rizikom. Po podacima u Srbiji svake godine usled aerozagađenja umre 15.500 ljudi, a sve više dece se rađa sa smetnjama u razvoju - zaključuju iz Uzruženja građana Srbija u pokretu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati