Srbija

Direktno.rs

15. 03. 2021. 16:50 0

"Zašto gradska vlast i dalje dozvoljava divlju gradnju u NS?"

Već godinama se u Novom Sadu na Kameničkoj adi dozvoljava divlja gradnja. Ova zelena oaza u kojoj se još uvek gnezde mnoge ptice i za koju se špekuliše da će biti mesto gradnje „Novog Sada na vodi“, je sada prepuštena okupaciji pojedinih građana, a pred kojom gradska vlast ćuti iako je još 2015. godine nagovešteno da će inspekcija sprečiti dalju gradnju? Primer sadašnje vlasti u Novom Sadu, koja ruši, seče, menja urbanističke planove kako god poželi ne obazirući se na posledic, počeli su da slede i mnogi građani, piše u saopštenje Gradske organizacije Dveri Novi Sad.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Veoma je interesantno da je cela ada uredno isparcelisana i ograđena žicom, a da su na njoj celom dužinom, pogotovo uz samu obalu, već nikle brojne vikendice, neke i sa klima uređajima.

Ovaj nelegalni turizam u razvoju, po sistemu „ko pre zauzme i stavi zastavicu“, je interesantna pojava, pogotovo što su, sada je to već jasno, parcele tako uredno ograđene istim betonskim stubovima sa razapetom žicom, da čak liči da im je i vlasnik isti. Put je asfaltiran, a postoji i „ležeći policajac“. Kako su placevi ograđeni do same ivice obale, Dunavu se ne može prići.

Postavljamo pitanje JP „Vode Vojvodine“, jer je to plavno područje, kako im ova gradnja ne smeta, a gradonačelnika pitamo gde je u detaljnoj regulaciji Kameničke ade dozvoljena gradnja privatnih vikendica i kuća,i kad je to grad isparcelisao i prodao ovo zemljište privatnim vlasnicima? Ako je dozvoljena gradnja, zašto o ovome nije bilo reči na nekoj javnoj raspravi kako bi građani Novog Sada mogli da odluče da li bi želeli  da se na tom mestu uredi park koji bi svi Novosađani mogli da koriste? Šta o ovoj izgradnji i urbanizaciji misle oni koji treba da štite biljni i životinjski svet počev od Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu prirode i gradskog veća u čijoj je ingerenciji zaštita životne sredine?

Iskustvo divlje gradnje na Kamenjaru, gde su pored malih vikendica krajem 90-ih godina počele da niču bespravne vile sa bazenima (u narodu poznato kao „Dolina lopova“) koje su kasnije legalizovane, navodi nas na pitanje da li će i u ovom slučaju u budućnosti biti isto?

Zakon mora da se poštuje i on ne sme biti selektivan kao što je sad slučaj, te će s toga ovakva otimačina javnog dobra koja je apsolutno bezakonje morati da bude predmet preispitivanja odgovornosti svih nadležnih organa  koji su zatvarali oči pred ovim.

Promena trulog političkog sistema  koji uništava Srbiju već 30 godina i o kojoj Dveri uporno govore, jedino je rešenje za ovakva ponašanja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati