Srbija

13. 03. 2021. 18:47 1

"Kupcima stanova u opštinskoj zgradi ugrožena budućnost"

U toku 2015. godine počela je izgradnja višespratne zgrade u samom centru Stare Pazove. Pompezno najavljivan kao prvi veći projekat novoformiranog javnog preduzeća Opštinske stambene agencije, trebalo je da obezbedi jeftine stanove za porodice kojima bi to bila prva nekretnina. Ubrzo se ispostavilo da cene stanova u ovoj zgradi ipak neće biti niže od tržišnih, kao i da stanovi nisu rezervisani samo za određene socijalne kategorije, piše u saopštenju odbornika "Izbor za našu opštinu" Branislava Uzelca iz Stare Pazove.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Ipak i pored toga budući kupci u tom trenutku nisu ni slutili kakvi problemi ih očekuju narednih godina. Smatrali su da u ovom slučaju nije rizično kupiti stan koji je još uvek u izgradnji, pošto je investitor lokalna samouprava, a i kupoprodajni ugovori su im navodno garantovali određene rokove i prava.

Šest godina kasnije, ova zgrada iako naizgled završena, još uvek nije dobila upotrebnu dozvolu, a prema našem zakonu ukoliko u roku od pet godina od izdavanja građevinske dozvole objekat ne bude završen i ne dobije upotrebnu dozvolu, građevinska dozvola se poništava i može doći do rušenja objekta i izdavanja nove građevinske dozvole drugom investitoru.
Za ovu zgradu građevinska dozvola je izdata još 2013. godine, a njena dopuna i izmene usvojeni su 2015. 
Naš pokušaj da izvršimo uvid u građevinsku dozvolu završio se veoma neprijatnim razgovorom za načelnikom opštinske uprave, koji nam je pred više svedoka direktno zabranio da o ovom pitanju razgovaramo sa načelnicom odeljenja za urbanizam i građenje. Ni pored pokušaja da objasnimo da se radi o javno dostupnim informacijama nije nam dozvoljeno ni da se obratimo bilo kome od zaposlenih u tom odeljenju i rečeno nam je da svaki zahtev koji imamo dostavimo pismenim putem.

Naša je pretpostavka da je ovo učinjeno iz želje da se prikriju važni dokazi koji bi pokazali da je građevinska dozvola istekla i da trenutni objekat nelegalno postoji u centru Stare Pazove. Ipak u ovom trenutku manji je problem sama nelegalna gradnja, a mnogo veći što su mnogi stanari u zgradu već useljeni i što su oni svoje stanove opštini odavno isplatili. 

Prema rečima stanara sa kojima smo razgovarali, u toku 2018. godine njima je praktično naređeno da se usele u tada navodno završenu zgradu. Već tada su rokovi izgradnje probijeni za više od dve godine. Njima je tada obećano da će uskoro biti izvršen i tehnički prijem i da će zgrada dobiti upotrebnu dozvolu.

To se do danas ipak nije desilo i zgrada još uvek nije zavedena u katastru kao stambeni objekat, što znači da u njoj ne bi smeo niko da živi, jer nije prošla tehnički prijem i potencijalno je nebezbedna. Već tri godine stanari plaćaju komunalije poput struje, vode i grejanja, ali i troškove održavanja zgrade i profesionalnog upravnika.

Ovo poslednje sprovodi se preko stambene zajednice osnovane u decembru 2018. godine, što je prema rečima nadležnih direktno kršenje zakona koji ne dozvoljava da se stambena zajednica formira u objektu koji nema upotrebnu dozvolu i nije zaveden u katastru nepokretnosti.

Kao što vidimo u ovom rešenju njega je potpisala tadašnja načelnica odeljenja za urbanizam Maja Grbić koja trenutno u Skupštini Srbije obavlja funkciju narodne poslanice ispred Srpske napredne stranke. Iz nekog razloga iz opštine su dozvolili da već duže od dve godine, stanari ove pravno nepostojeće zgrade, kroz stambenu zajednicu finansiraju investicione radove na njoj i troškove profesionalnog upravnika kog je upravo opština prinudno postavila.

Potencijalno dodatno kršenje zakona postoji i od strane sadašnjeg upravnika Vojislava Jekića koji je prema zvaničnim podacima licencu za taj posao dobio tek u martu 2019. godine, dok nam stanari ove zgrade kažu da je on taj posao obavljao I nekoliko meseci pre toga.

Sa pravnim stručnjacima konsultovali smo se i u vezi kupoprodajnih ugovora koje su stanari potpisali i potvrđeno nam je da su oni prekršeni u najmanje dve tačke koje se tiču rokova završetka izgrednje objekta i uslova za useljenje, tačnije dobijanja upotrebne dozvole i upisivanja u katastar. Ovakvo kršenje ugovora stanarima donosi mogućnost da se kroz tužbu naplati odšteta od investitora, tačnije opštinske stambene agencije, što bi prema rečima pravnika trebao da bude jednostavan sudski postupak ukoliko stanari žele da ga pokrenu.


Međutim u ugovoru postoji još jedna stavka koja potencijalno ugrožava kompletan ugovor i preti da ga poništi na štetu kupaca koji su stanove već platili opštini. U samom ugovoru stambeni objekat u kome se nalazi stan kao predmet prodaje identifikuje se prema jedinstvenoj građevinskoj dozvoli, a ukoliko su naše sumnje tačne i ona je istekla, kompletan ugovor mogao bi biti poništen i proglašen nevažećim pošto objekat koji se spominje u njemu pravno gledano ne postoji. U tom slučaju postoji mogućnost da svi stanari ostanu bez svoje imovine, a uloženi novac morali bi da traže od opštine kroz krivični postupak zbog prevare i privatne tužbe za nadoknadu štete.


Već sada ustanovili smo brojne nepravilnosti i kršenja propisa i zakona prilikom realizacije ovog projekta, a podneli smo i zahteve za pristup važnoj dokumentaciji, koja bi mogla u potpunosti da nam prikaže zašto je došlo do ovakve situacije. Da li su i kakve tačno zloupotrebe vršene, ko je sve u njih umešan i ko će sve trpeti njihove posledice. Žrtve su svakako svi stanari zgrade u ulici Ćirila i Metodija 6, ali i ostali građani opštine Stara Pazova čiji novac će biti upotrebljen za nadoknadu troškova i štete koja je naneta.

Glavni razlog da započnemo ovo istraživanje bio je višegodišnji progon i maltretiranje porodice Bursać koja je jedan od kupaca stana u zgradi. Samohrana majka i penzionerka narušenog zdravlja, Bosiljka Bursać, verovala je da će kupovinom svog prvog stana rešiti stambenu situaciju, ali nije ni slutila da će zbog svog izlaska u javnost povodom problema sa useljenjem, doživeti sve ono što joj se dešava poslednjih godina.


Bosiljka i njena ćerka isložene su već dugo psihičkom maltretiranju i pretnjama zbog toga što su javnosti pokušale da skrenu pažnju na problem koje imaju kao kupci stana u zgradi. Nadamo se da će iznošenje ovih konkretnijih dokaza ohrabriti i druge stanare da pokrenu pravne postupke protiv opštine Stara Pazova i što pre zaštite svoja prava dok to ne bude kasno.

Odbornik "izbor za našu opštinu" Stara Pazova Branislav Uzelac

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati